Emelt szintű, névre szóló szekrényes munkaruha-ellátási szolgáltatást indított elsőként az I. Sz. Sebészeti Klinikán a Szolgáltatási Igazgatóság. Haraszti Imre igazgató elmondta: egyelőre a műtők területén használt ún. zsilipruhák tekintetében alakították ki a rendszert, mely az első hét tapasztalatai alapján jól működik.

Az új szolgáltatás lényege, hogy minden dolgozó névre szólóan kapja meg a megfelelő méretű ruhákat, az I. Sz. Sebészeti Klinikán ez jelenleg négy váltásnyi garnitúrát jelent. Egyelőre az ún. zsilip, vagyis a műtők területén használt ruhákkal kapcsolatban vezették be a rendszert. A dolgozó a szennyes ruhát bedobja a kijelölt gyűjtőbe, a kimosott ruháját pedig a tiszta textíliát kiadó szekrényből veheti ki, melyben mindenki kap egy saját, kulcsra zárható polcrészt.

A szolgáltatás jelenleg a klinikán 85 dolgozó számára elérhető, a tervek szerint még áprilisban kiterjed az ún. zsilipruhán túl a klinika dolgozóinak munkaruházatára is. A következő helyszín, ahol kialakítják a rendszert – várhatóan a nyár elején – a Szemészeti Klinika lesz. A szolgáltatás bevezetése a klinikák számára ezer forint/fő havi többletköltséget jelent – mondta Haraszti Imre hangsúlyozva, hogy ez önköltségi ár. A szekrényeket a mosoda biztosítja, a tűzvédelmi előírásokkal összhangban történő elhelyezésükben segítséget ad a Biztonságtechnikai Igazgatóság. A rendszer kialakításához informatikai fejlesztésre volt szükség, mivel a szennyes textíliákat vonalkódolvasó használatával veszik át. Szintén be kellett szerezni egy speciális berendezést a névre szóló ruhacímkék (név, szervezeti egység, beosztás, vonalkód) legyártásához. Az új szolgáltatás üzemeltetése a mosodában többlet munkaerő foglalkoztatását igényli.

Haraszti Imre elmondta: az egészségügyi dolgozók munkaruha-ellátását javító új rendszert a 2015-ben végzett dolgozói elégedettségmérésben olvasható észrevételek alapján dolgozták ki, és vezették be kísérleti jelleggel első lépésben az I. Sz. Sebészeti Klinikán. Mint hozzátette: törekszenek arra, hogy a mosoda által adott jelenlegi lehetőségek figyelembevételével a klinikák költségvetését legkevésbé megterhelő módon tegyék megfelelőbbé az egészségügyi dolgozók számára a munkaruha-ellátást.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.