Fokozatosan átáll a Semmelweis Egyetem a Magyar Telekom (T-Mobile) hálózatára a következő hónapokban, miután a Telenor Magyarország Zrt.-vel fennálló szerződés 2017. március 31-én lejár. Az egyetem a törvényi kötelezettségének megfelelően már a központosított közbeszerzések lebonyolítását végző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon (KEF) keresztül köt szerződést az új szolgáltatóval.

Az átálláshoz szükséges háttértevékenységet az Informatikai Igazgatóság hónapokkal ezelőtt megkezdte, a folyamat végén az egyetem mobiltelefonnal rendelkező munkatársainak mindössze annyi dolga lesz, hogy kicseréljék készülékükben a SIM kártyáját, és beüssék a hálózatfüggetlenítő kódot („lock kód”), melyet a szervezeti egységekkel folytatott előkészítő kommunikáció során mindenkihez időben el fog juttatni az Informatikai Igazgatóság – ismertette dr. Bíró Zoltán igazgató. Az átállás után a telefonszámok nem változnak, és a készülékeken futó egyéb szolgáltatások változatlanul elérhetők lesznek, de a szolgáltatóspecifikus beállításokat (pl. mobilinternet hozzáférési pont, SMS és MMS központ adatai stb.) a helyi informatikus (rendszergazda) munkatársak segítségével szükséges lesz aktualizálni, a szintén előre kiadott tájékoztatók alapján.

A szolgáltatóváltás folyamata májustól várhatóan júliusig tart majd. Ez idő alatt mintegy 5400 aktív egyetemi előfizetés átvezetését kell megoldania elsősorban az Informatikai Igazgatóság munkatársainak a Telenornál aktuális technikai beállítások és számlastruktúra T-Mobile szolgáltatóra való átdolgozásával. Az átmeneti időszakban a szervezeti egységek vezetői és a kapcsolattartásért felelős munkatársak folyamatos tájékoztatást kapnak a soron következő teendőkről – mondta el dr. Bíró Zoltán. Hangsúlyozta, a Telenor 2017. április 1-jétől az átállás befejezéséig a lejáró szerződésben foglalt feltételekkel és tarifákkal nyújt szolgáltatást a Semmelweis Egyetem számára.

Az átállás során a jelenlegi telefonkészülékek központi költségvetésből hálózat-függetlenítve lesznek és a hívószámok nem változnak – hívta fel a figyelmet az Informatikai Igazgatóság vezetője hozzátéve, hogy a rövidített hívószámok (mobilok között az utolsó 4 számjegy, mellékről mobilra 0* és az utolsó 4 számjegy) használata valamelyest módosulni fog, ám ennek részleteiről még egyeztetés folyik. A kártyák átállása folyamatosan fog megtörténni, üzemkiesést az egy-egy SIM kártyán esetlegesen meghiúsuló számhordozás sem fog okozni.

Az átállás (a már említett szolgáltatóspecifikus technikai beállítások aktualizálása után)  a meglévő készülékeken futó szolgáltatásokat, applikációkat – pl. banki szolgáltatások, levelezés –, továbbá a mobilinternetet-elérést nem fogja befolyásolni, azaz a telefonok mindennapi használatában nem lesz érezhető a szolgáltatóváltás, ugyanakkor a szolgáltatási díjban jelentős megtakarítást hoz az egyetem költségvetése számára a kedvezőbb tarifarendszer – szögezte le dr. Bíró Zoltán.

A szolgáltatóváltás a dolgozói (családtagoknak járó) előfizetéseket nem érinti, ezek a szinte változatlan feltételekkel és a jelenleginél kedvezőbb percdíjakkal működhetnek tovább a Telenor hálózatán – ismertette az informatikai igazgató, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szerződéseket újra meg kell kötni a Telenornál, mivel az egyetem előfizetői jogviszonya megszűnik, így a jelenleg csak számlafizető dolgozó, illetve családtag előfizetővé is válik. A KEF keretében nincs lehetőség családtagok számára belépni a flottába, de az átállás után a tervek szerint a T-Mobile-nál kialakítják a dolgozói előfizetések áthordozásának feltételeit.

Az átállással kapcsolatban dr. Bíró Zoltán kiemelte még, hogy mobiltelefon-készülékeket, adateszközöket és tartozékokat a Telenortól legkésőbb március 31-ig lehet rendelni, ezt követően a KEF-nél elérhető listából lesz lehetőség választani, a beszerzési folyamatot a Beszerzési Igazgatósághoz megküldött Beszerzést Minősítő Lappal (BML) kell majd elindítani.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.