A Semmelweis Egyetemmel 10 éve partneri kapcsolatot ápoló aradi Universitatea de Vest Vasile Goldis (UVVG) Szatmárnémetiben és Nagybányán működő telephelyein tett látogatást dr. Szél Ágoston rektor, az aradi egyetem díszdoktora, dr. Szász Károly kancellár, valamint dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője. A látogatás során a két egyetem vezetői többek között prevenciós programok és szakmai fórumok elindításáról, valamint pályázati források közös igénybevételéről egyeztettek egymással.

A két és fél napos látogatás célja az volt, hogy a Semmelweis Egyetem vezetői megismerjék az aradi egyetem szatmárnémeti és nagybányai telephelyeit. Mindkét helyszínen a városok polgármesterei és a prefektúrák vezetői fogadták a két egyetem képviselőit.

A Szatmárnémetiben szervezett szakmai fórumon hallgatók, oktatók, helyi egészségügyi intézményvezetők, valamint az aradi egyetem ipari és egyéb partnerei vettek részt. Itt a két egyetem képviselői a közösség érdekeit szolgáló, például prevenciós tevékenységet megvalósító projektek kialakításáról beszéltek. További javaslatként fogalmazódott meg a technológia transzferben, azon belül is elsősorban az ortopédia területén való együttműködés, orvos továbbképzések létrehozása a két egyetem szakembereinek együttműködésével, valamint közös tudományos szimpóziumok szervezése a helyi egészségügyi szakemberek számára és közreműködésével. A megbeszélésen elhangzott, hogy a tervezett határon átívelő együttműködéseket közös pályázatok révén valósítanák meg az intézmények.

A nagybányai szakmai fórumon kiderült, nagy érdeklődés van a régióban a BSc és MSc szintű ápolóképzés iránt, elsősorban az utóbbi időben megváltozott munkajogi környezet és bérezési rendszer miatt. Jelenleg Nagybányán OKJ-s programok keretében képeznek ápolókat, így a szükséges infrastruktúra (elméleti, klinikai háttér) és tapasztalat rendelkezésre áll. Az optometrista és fogtechnikus képzés iránt is nagy az érdeklődés, ezért javaslatként fogalmazódott meg egy székhelyen kívüli képzés elindításának lehetősége. Elhangzott, hogy a megyei kórház fejlesztéseket hajtott végre a kardiológia területén, és a klinikai területet egy szívsebészeti egységgel szeretnék bővíteni, ezért fiatal szakorvosokat küldenének Budapestre, rövid tapasztalatcserére. További célként fogalmazódott meg képzések szervezése egészségügyi szakemberek számára a két egyetem közreműködésével, valamint közös tudományos publikációkban való együttműködés.

Az egyetemek vezetői egy nagybányai tudományos szimpózium megszervezéséről is beszéltek, elsősorban a szatmári és a nagybányai szakemberek számára. A megbeszéléseken elhangzott az is, hogy a város vezetői kiemelten támogatják a két egyetem együttműködését.

KEE

Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.