Az egyetem több munkatársa is magas rangú állami kitüntetésben részesült a nemzeti ünnep alkalmából. 

Széchenyi-díjat kapott dr. Hangody László ortopéd sebész, a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az Uzsoki utcai Kórház Ortopéd Traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. A világon leggyakrabban használt modern porcfelszínképző eljárássá vált autolog osteochondralis mozaikplasztika kutatása, kifejlesztése és klinikai gyakorlatba történő bevezetése során végzett, kiemelkedő színvonalú tudományos munkája elismeréseként adományozta számára a kitüntetést Magyarország köztársasági elnöke, március 15-e alkalmából.

Az államfő Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozott az egyetemről dr. Halász Béla anatómusnak, neuroendokrinológusnak, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusának, a magyar és nemzetközi neuroendokrinológia terén elért kimagasló tudományos eredményei, különösen a köztiagy-agyalapi mirigy rendszer morfológiai és endokrinológiai vonatkozásainak feltárását célzó kutatásai, valamint példaadó oktatói munkája elismeréseként.

Szintén Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést vehetett át dr. Nász István mikrobiológus, virológus, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet professor emeritusa a közel hét évtizedes tudományos pályája során különösen a virológia területén kiemelkedő, nemzetközi szinten is nagyra értékelt kutatási eredményei, valamint oktatói és aktív tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként.

Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában az Országház Kupolatermében március 15-én.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadóban adott át állami kitüntetéseket az államfő megbízásából.

A haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át az egyetemről dr. Géher Pál, III. Sz. Belgyógyászati Klinika Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki Csoport I. Sz. kihelyezett részlegének vezetője, a Betegápoló Irgalmasrend – Budai Irgalmasrendi Kórház Reumatológiai Centrumának centrumvezető főorvosa, dr. Győrffy Balázs, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika tudományos főmunkatársa, dr. Mócsai Attila, az Élettani Intézet egyetemi tanára, az MTA-SE Lendület Gyulladásélettani Kutatócsoport vezetője, a Külföldi Hallgatók Titkárságának igazgatója, dr. Szilvási István, a Nukleáris Medicina Tanszék nyugalmazott egyetemi tanára, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Nukleáris Medicina Osztályának osztályvezető főorvosa, valamint dr. Tímár József, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke.

DP

Forrás: kormany.hu, MTI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.