1987-ben, rögtön ápoló végzettsége megszerzése után került az I. Sz. Belgyógyászati Klinikára Kiefer Csilla. 2011 óta tölti be a klinikai vezető ápoló posztot, így mintegy 90 különböző területen dolgozó munkatárs tevékenységét kell összehangolnia. Szavai szerint vezetőként a közös munka eredményének örömét szeretné megteremteni úgy, hogy a betegek is elismerjék a munkatársak erőfeszítését.

A szülei zongoratanárnak szánták. Édesapja betegsége során sokat segített az ellátásában, ami érdeklődését az egészségügy felé irányította – mondta el pályája kezdetéről Kiefer Csilla. Az egészségügyi szakközépiskola elvégzése után az I. Sz. Belgyógyászati Klinikára került, ahol az elmúlt 30 évben sok minden változott: folyamatosan felújítások zajlanak, az akkori nagy kórtermeket mára átalakítottunk, kevesebb beteg van egy-egy szobában, amelyek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik – említette példaként.

Ápolóként, munka mellett végezte el az egészségügyi főiskolát és egyetemet, így szerezte meg a közgazdasági és menedzser szakokleveles egészségügyi szakoktatói végzettséget. 2011-ben lett a klinika vezető ápolója, amit óriási kihívásnak élt meg, ugyanakkor büszke is pozíciójára. Mióta 1987-ben elkezdtem dolgozni a klinikán, tudom, hogy a legfőbb célom az emberek megsegítése – mondta kiemelve, hálás azért, hogy lehetősége volt nemzetközileg is elismert orvosoktól tanulni, az ápolói hivatást pedig magasan képzett, elhivatott ápolóktól sajátíthatta el.

A klinikai gyakorlati oktatás mellett az elméleti oktatásban is részt vesz: a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskolában, valamint a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola és Gimnáziumban oktat. Fontosnak tartom a napi kapcsolattartást a hallgatókkal, valamint azt, hogy az elmélet és gyakorlat ne álljanak külön, hanem egységben működjenek – vallja Kiefer Csilla. Szerinte ez a hivatás olyan lelki erőt igényel, akkora megterhelést jelent, amit csak az visel el, aki szívvel-lélekkel ezt akarja csinálni. Olyan ez a szakma, mint az igaz szerelem: ha már az első pillanatban megvan, akkor nagy eséllyel örökre tart – véli. A fiatalok motiválási lehetőségeiről elmondta, a példamutatás mellett a pálya szépségeinek és árnyoldalainak bemutatása egyaránt szükséges. Az oktatás sikerének érzem, ha sikerül jól képzett és elhívatott ápolókat képezni, és az az igazi siker, ha a gyakorlatukat nálunk töltő hallgatók a klinikára jönnek dolgozni – mondta el Kiefer Csilla.

Vezetőként úgy látja, az ápolói munkával járó stresszt nagyon nehéz kikerülni, ezért fontos a kiégés első jeleinek felismerése. A kiegyensúlyozott munkavégzéshez szerinte elengedhetetlen a családdal, hobbival, sporttal eltöltött minőségi szabadidő. Mint mondta, igyekeznek alkalmanként közös, munkahelyen kívüli összejöveteleket szervezni, de a klinikán belüli programokon, például a különböző továbbképzések, megbeszélések során is van lehetőség közös gondolkodásra, a felmerülő akadályok megoldására. Fontos számára, hogy napi kapcsolatban legyen a klinika dolgozóival, ezért minden reggel végigjárja az osztályokat, lehetőséget teremtve ezzel a munkahelyi problémák mellett a személyes kérések megbeszélésére is. Elmondása szerint biztos támasznak érzi a mindennapi munkájában a klinikán dolgozó főnővér-csapatot, akikkel az osztályok aktuálisan megoldandó feladatain és problémáin együtt tudnak dolgozni. Mint mondta, a páciensektől is folyamatosan szükség van a pozitív visszajelzésekre, nagy öröm számára például, amikor egykori betegeket egészségesen lát viszont.

A klinikán 100 ágyon, négy különböző profilú osztályon történik a betegek ellátása, és minden osztálynak megvan a specialitása, nehézsége és persze szépsége is – mondta el a vezető ápoló. Példaként említette mások mellett a hematológiai osztályt, ahol többek között kemoterápiás kezelések is történnek, és sok a fiatal beteg. A klinikán dolgozó pszichológus segít a pácienseknek a betegségek és a kezelések elfogadásában, emellett a dolgozóknak is van lehetőségük segítséget kérni, ha nehezen tudják feldolgozni a rájuk nehezedő lelki terheket.

A betegellátásban nehézséget jelent az elmúlt időszakban a megnövekedett számú idős, elesett betegek ellátása – ismertette Kiefer Csilla kiemelve, az idősebb betegek bizalmának elnyerése mindig komoly feladat: egy kedves szó, egy mosoly sokszor többet ér számukra, mint a gyógyszeres terápia. A betegek kezelése nálunk nem ér véget a zárójelentés megírásával – hangsúlyozta Kiefer Csilla. Hozzátette, az otthoni ellátásra szoruló betegeknek a klinika szociális munkása nyújt segítséget.

Kiefer Csilla úgy véli, a betegellátás csak csapatmunkában tud jól működni, ide értve a klinika minden dolgozójának munkáját köztük az igazgató, orvosok, ápolók, asszisztensek, betegszállítók, adminisztratív feladatokat ellátó kollégák, a gazdasági iroda munkatársai,  a karbantartók és a takarítók mindennapos tevékenységét.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.