Dr. Darvas Katalin, az I. Sz. Sebészeti Klinika professor emeritájának meghívására egykori gimnáziumi osztálytársnője, a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett  Almási Éva volt a Semmelweis Szalon legutóbbi vendége, aki Szegvári Katalin újságíró beszélgetőpartnereként fényképek és filmrészletek segítségével idézte fel pályafutása legfőbb állomásait. A rendezvénnyel egyidőben nyílt meg a Semmelweis Kiadó igazgatójának, Táncos László grafikus művésznek a tárlata is a Szalonban.

Közös gimnáziumi emlékekkel idézte fel megnyitó beszédében az est háziasszonya, dr. Darvas Katalin, milyennek ismerte meg annak idején Almási Évát, aki már középiskolásként is rendkívüli átéléssel szavalt a professor emerita szerint. Mint mondta, barátságukat akkor is sikerült megőrizniük, amikor a középiskolás évek után máshol tanultak tovább. 

Az egyetemista évekre visszautalva dr. Darvas Katalin elmondta, még diákként ismerte meg Táncos Lászlót, akivel azután is megmaradt a jó kapcsolata, hogy anatómusi pályáját elhagyva úgy döntött, grafikus művészként, könyvkiadóként bontakoztatja ki tehetségét.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Almási Évát Szegvári Katalin kérdezte az est folyamán. A színművész fényképeket és filmrészleteket is hozott magával, élete főbb eseményeit ezeken keresztül mutatta be. Elmondta, mindig is a szorgalmas, dolgos színészek közé tartozott, a Madách Színházban eltöltött 18 évre pedig úgy emlékezett vissza, hogy ott érezte magát a leginkább otthon. Beszélt arról is, hogy a nyitottságot, a kitárulkozást hivatása alapjának tartja, e nélkül egy színész nem tud szárnyalni szerinte.

Táncos László tárlata 2017. március végéig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Kele Tímea
Fotó: Karancsi Rudolf

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.