2017 második szemeszterében indult a „Sport és Szív” választható kurzus az Egészségtudományi Karon (ETK), amelynek nyitóelőadását dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója tartotta „Út Rióba” címmel.

Az új kurzus az ETK és a Testnevelési Egyetem közös szervezésében jött létre dr. Préda István emeritus professzor (Semmelweis Egyetem, Honvédkórház) és dr. Koller Ákos professzor (Testnevelési Egyetem) szakmai vezetésével, tantárgyi adminisztrációját az ETK-n dr. Szekeres Mária, a Morfológiai és Fiziológiai Tanszék adjunktusa végzi. A kurzuson a két egyetem neves élettanász, belgyógyász, kardiológus és sport-szakorvos professzorai tartanak előadásokat a sportkardiológia, teljesítményfokozás, rehabilitáció és a sporttáplálkozás elméleti és klinikai ismereteiről.

A kurzus nyitóelőadását dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán vezette be, jelezve a téma időszerűségét és fontosságát a hallgatóság számára. Dr. Merkely Béla sportkardiológiai ismeretekkel dúsított személyes élménybeszámolót adott a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián történő részvételéről, amelyen a magyar olimpiai úszóválogatott sportszakorvosaként volt jelen. Előadásában sportolók vizsgálati módszereit és eredményeit ismertette, az olimpiai játékok alatt készített videofelvételekkel fűszerezve.

Ezután dr. Koller Ákos tartott egy sportélettan tárgyú összefoglaló előadást a szív- és keringési rendszer működéséről, és annak sportterheléshez való alkalmazkodásáról. Ennek során a hallgatók betekintést nyerhettek a kurzus témájához, a további ismeretek elsajátításához alapvető fontosságú élettani, sportélettani alapokba is.

Az ETK bízik benne, hogy a közös kurzus – melyen számos neves klinikus és elméleti oktató ad majd elő – magas szintű szakmai ismereteket, új gyógyító-megelőző szemléletet, valamint maradandó élményt nyújt majd a résztvevő hallgatók számára.

Forrás: Egészségtudományi Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.