Az urológiai megbetegedések kezelésében megjelenő, a betegek életkilátását és életminőségét jelentősen befolyásoló új eljárások, gyógyszerek megismerése, valamint ezek felhasználása a betegellátásban állt a 30. Füvészkerti Urológus Napok (FUN) programjának középpontjában. A szervezők az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is meghívtak neves külföldi urológusokat, hogy beszámoljanak szakterületük legújabb eredményeiről a kiemelkedő magyar véleményformáló szakorvosok mellett. A FUN alapvető törekvése a hazai urológusok továbbképzése, rezidenseink és fiatal szakorvosjelöltjeinknek oktatása – mondta dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uronkológiai Centrum továbbképző kongresszusának – amely Magyarország egyik legnagyobb urológiai témájú szakmai rendezvénye – idén az Aquaworld Resort adott otthont. A külföldi előadók közül dr. Szabó József Székelyudvarhelyről határon túli kitekintést adott az urológia helyzetéről, dr. Marek Babjuk (Csehország) pedig a húgyhólyagrákról tartott előadást.

A Férfi egészség, sport egészség, csont egészség című szekcióban szó esett arról, hogy a férfiak általános egészségi állapotának javításával számos betegség megelőzhető lenne, emellett a különböző daganatok csontokra terjedő áttéteiről, illetve az ezek kezelésére kifejlesztett új hatóanyagról is elhangzottak előadások – mondta dr. Nyirády Péter. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodásról több megközelítésben is beszéltek a szakértők, és újdonság volt dr. Kopa Zsolt, az Urológiai Klinika docensének szexuálpszichológiai témájú előadása. A szakmai fórum egyik kiemelt topikja volt a húgyhólyagrák kezelési lehetőségei, köztük például az immunterápia – sorolt a témákat a klinikaigazgató. A FUN keretein belül műtéti adatok szakmai értékelése is elhangzott, amiből kiderült többek között, hogy a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján végzik el a legtöbb műtétet, valamint az ún. indexált (kiemelt) operációk között is élen jár az intézmény.

Dr. Nyirády Péter leszögezte, kiemelt hangsúlyt fektetnek a következő urológus generáció minél jobb felkészítésére és képzésére, ezért rezidensek, szakorvosjelöltek ingyenesen vehettek részt a FUN előadásain.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.