A Semmelweis Egyetemen tartották ötödik plenáris ülésüket az Európai Unió által finanszírozott m-Resist projekt résztvevői. Az m-Resist egy több komponensből álló, információtechnológiai alkalmazásokra épülő program a terápiarezisztens szkizofréniában szenvedő betegek számára. A három éves nemzetközi projektben Magyarországot az egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája képviseli.

A szkizofrén betegek 30-50 százaléka terápiarezisztens, vagyis nem reagál a jelenleg elérhető gyógyszeres kezelésekre. A nemzetközi együttműködésben megvalósuló, az EU Horizont 2020 program által finanszírozott m-Resist projekt keretében számukra fejlesztenek a kutatók egy speciális, információtechnológiai alkalmazásokra épülő programot – tájékoztatott dr. Unoka Zsolt, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense. A csomag része egyebek mellett egy okosóra, mely detektálja például a szívfrekvenciát és a mozgást, valamint egy okostelefon, melyen keresztül követhetővé válik a beteg szociális aktivitása. Az üzenetek és a hívások tartalma természetesen nem látható a kutatók számára, ugyanakkor az mérhető, hogy mennyi hívás, sms-váltás történik, mennyit beszél a beteg, mindez pedig információt adhat az állapotáról. A technológiai eszköztár hátterében egy ún. jósló modellező rendszer áll, melynek segítségével az összegyűlt adatok segítenek az állapotromlás előrejelzésében – magyarázta dr. Unoka Zsolt. Az okosóra a szívritmus változás alapján mutatja az alvási fázisok változását, márpedig ez, továbbá az okostelefonon lemérhető szociális interakció csökkenése jó prediktora a visszaesésnek.

A program része egy egészséges életmódot, rendszeres testmozgást elősegítő alkalmazás is, ugyanis a modern antipszichotikumoknak szerepük lehet az elhízásban, valamint a másodlagos diabétesz kialakulásában. Továbbá telefonon keresztül kognitív terápiás intervenció is kérhető. Ha érzékeli a rendszer, hogy valamilyen elmozdulás van a beteg állapotában, kérdést tesz fel, hogy kér-e valamilyen segítséget, akár pszichoterápiás támogatást vagy a hozzátartozók értesítését.

A harmadik éve futó programban Finnország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Izrael és Magyarország vesz részt, a klinikai kipróbálás utóbbi három országban folyik májustól három hónapon keresztül, 15-15 páciens bevonásával. Első körben egészséges önkénteseken próbálják ki a rendszert, amit az észrevételek nyomán is tovább fejlesztenek szükség esetén. A projektben a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáról részt vesz dr. Unoka Zsolton kívül dr. Bitter István egyetemi tanár, dr. Farkas Kinga tanársegéd és Fazekas Kata pszichológus.

A nemzetközi projekt résztvevői fél évente tartanak konzorciumi ülést, hogy megbeszéljék a további lépéseket, ennek adott most helyet a Semmelweis Egyetem szenátusi terme.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.