Csaknem 10 millió forint értékű automata véralvadás-vizsgáló berendezést kapott a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a TEST-VÉR Egészségpénztártól. A ROTEM sigma készülékkel a laboratóriumi vizsgálat idejének töredéke alatt tárható fel a véralvadási zavar oka, emellett a készülék lehetővé teszi, hogy emberi vérből pótolják a nem megfelelően működő vérkomponenseket, így bizonyos esetekben akár a transzfúzió is kiváltható. A célzott vérzéscsillapításnak köszönhetően nő a betegbiztonság, és csökken a felépülési idő.

Dr. Ács Nándor, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója csúcstechnikának nevezte a véralvadást segítő készüléket, amely mint mondta, óriási előny a betegek számára, hiszen a célzott terápiának köszönhetően lehetővé teszi akár a vérmentes műtétek végrehajtását is. Hangsúlyozta, hogy az akut vérzéses esetek ellátása jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A klinikaigazgató hozzátette: nemcsak a gyógyításban, hanem az oktatásban is használni kívánják az új eszközt.  

Dr. Ruttkay M. Géza, a Test-Vér Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke elmondta, eddig 15 véralvadást segítő készüléket adományoztak kórházaknak országszerte, hozzávetőleg fele-fele arányban került belőlük a fővárosba és vidékre. Hozzátette, azzal a céllal hozták létre a szervezetet, hogy az egészségpénztár tagjai számára elérhetővé tegyék a vér nélküli vagy vértakarékos gyógyítást. Kiemelte, nemcsak a pénztártagok ellátásában alkalmazzák ezeket a készülékeket, hanem minden olyan esetben, amikor indokoltnak tartják ezt az orvosok.

A most átadott automata eszköz a legújabb generációhoz tartozik, tavaly került piacra, oktatási és kutatási célokra is alkalmas – mondta Burányi Zoltán, a készüléket forgalmazó cég termékfelelőse. Hozzátette, súlyos vérzések esetén az idő kulcskérdés, ezért is fontos megemlíteni, hogy ezek az eszközök a vérminta beérkezésétől számítva 5-10 percen belül lehetővé teszik a terápiás döntések meghozatalát, míg a laboratóriumi vizsgálat akár 25-30 percig is eltarthat.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.