A betegközpontúság és a jó csapatszellem alapvető fontosságú – emeli ki Fézler Gézáné, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati klinika klinikavezető főnővére, aki 1973 óta dolgozik az intézményben, mely első és egyetlen munkahelye. Mint mondja, még nem volt nap, mikor ne örömmel és motiváltan érkezett volna dolgozni.

Az egészségügyi pálya választásában nagy szerepe volt sebész nagybátyjának, akinek munkahelyére középiskolás korában gyakran bejárt, és nagy hatással voltak rá az ott tapasztaltak – emlékszik vissza a kezdetekre Fézler Gézáné, aki a kétéves szülésznő képzés elvégzése után rögtön a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára került, ami így első és azóta is egyetlen munkahelye. „A szülészetet rendkívül ember- és nőközeli hivatásnak éreztem, az pedig külön büszkeséggel tölt el a mai napig is, hogy egyetemi klinikán dolgozhatok” – fogalmaz.

Osztályos szülésznőként kezdett, és mivel már akkor is forgó műszakban dolgoztak, a klinika minden osztályán megfordult. Mint felidézi, mindig elhivatott volt, és meg is becsülték munkáját, sok feladatot bíztak rá; a nyolcvanas évek elején már osztályvezetőként dolgozott. A szakirányok közül különösen megérintette a terhespatológia és a műtétes nőgyógyászat.

A klinikavezető főnővéri feladatokkal 2007 áprilisában bízták meg, azóta, mint mondja, a napi betegellátásban nincs módja részt venni, de a háttérből segíti vezetőként az osztályok munkáját. Minden napot úgy kezd, hogy 8 óráig végigjárja az osztályokat, történt-e előző délután óta akut esemény, van-e megoldandó probléma, így a reggeli vezetői konzultációra már minden információ birtokában van. Mint hangsúlyozza: büszke rá, hogy a szakdolgozók iskolai végzettsége magas a klinikán, az osztályokon szülésznők dolgoznak, hatvan százalékuk főiskolai végzettséggel bír. Az újszülött osztályon, a koraszülött intenzíven, a műtőben kizárólag szakképzett felsőfokú képesítéssel rendelkezőket foglalkoztatnak, sokakat pedig a klinika iskolázott be, minden évben készítenek ugyanis képzési tervet. A tapasztalat szerint a kollégák nagy kedvvel mennek a képzésekre, és az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság is támogatja az ilyen kezdeményezéseket – mondja.

A szülészet egyébként nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez természetesen érintette az itt dolgozók munkáját is. Ma már például a szülőkkel való azonnali bőrkontaktus, vagy éppen a kenguruztatás minimálisan elvárt a klinikával szemben, és erre biztosítunk is lehetőséget – hangsúlyozza Fézler Gézáné, hozzátéve, hogy minden szempontból a beteg- és csecsemőközpontú szemléletet képviselik, a beteg érdeke, ellátása, kényelme pedig mindennél fontosabb. Apróság, de odafigyelnek arra is, hogy például az újszülött osztályon a dekoráció színes és kedves legyen. „Együtt találjuk ki a kollégákkal, hogy mivel lehetne kellemesebbé tenni a környezetet, akik jól tudnak varrni, elkészítik otthon a dekorációkat, amiket együtt kihelyezünk” – ad némi bepillantást.

Mint Fézler Gézáné elmondta, vezetőként igyekszik a csapatszellemet erősíteni, a csapatmunka kulcsa pedig, hogy együtt, egy célért, egy irányba evezzenek. Kiemelte az osztályvezető főnővérek teljesítményét, akikre bátran számíthat, és akik nélkül – mint fogalmaz – nem is működne a rendszer. A klinikán jelenleg mintegy 130 szakdolgozó tartozik hozzá, valamint a körülbelül 30 fős segédszemélyzet munkáját is ő irányítja. A szakdolgozói területen szerencsére van utánpótlás, köszönhetően annak is, hogy a szülészet nagyon vonzó foglalkozás, az esetek többségében pozitív események részesei lehetnek az itt dolgozók, boldog embereket láthatnak, akik egészségesen viszik haza újszülött babájukat. A klinikán forgó rendszerben folyik a munka, így mindenki dolgozik a szülészeten és a nőgyógyászaton is.

„Nagyon szeretem a klinikát, és az elmúlt több mint negyven évben nem volt nap, mikor nem örömmel jöttem be a munkahelyemre, ez az életem; a folyamatosan megoldandó helyzetek kezelése és ezzel járó sikerélmény” – fogalmaz Fézler Gézáné. Mint visszaemlékezett, dr. Zoltán Imre ideje alatt került a klinikára, dr. Pajor Attila nevezte ki klinikavezető főnővérré, majd dolgozott dr. Bánhidy Ferenc, most pedig dr. Ács Nándor igazgató mellett. Mint mondja, büszke rá, hogy minden vezetővel jól tudott együttműködni, támogatást és megbecsülést kapott tőlük.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.