Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a thai Naresuan Egyetemmel a Semmelweis Egyetem. A thai intézmény elsősorban a fogászati és az optometrista képzés területein működne együtt, az előbbi területen közösen meghatározott kutatási témák iránt is érdeklődnének.

A dr. Manupat Lohitnavy alelnök által vezetett hat tagú delegációt dr. Szél Ágoston rektor, dr. Bereczki Dániel, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánhelyettese és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató fogadta. A rektori megbeszélést követően megtörtént a két intézmény közötti együttműködési megállapodás aláírása, valamint újból egyeztettek a kölcsönös együttműködési lehetőségekről.

A Naresuan Egyetem alelnöke elmondta: elsősorban a fogászati és az optometrista képzés területein látja a legjelentősebb kapcsolódási pontot. Az együttműködés az oktatói és hallgatói csereprogramokra, közös kutatás- és tantervfejlesztésre terjedhet ki leginkább. Az ÁOK-kal is szívesen együttműködnének hallgatói csereprogramok és kutatás területén.

A rektori megbeszélést és az együttműködési megállapodás aláírását követően a thai delegációt dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja fogadta, aki bemutatta a kart és a képzés struktúráját. A thai egyetem képviselői különösen érdeklődtek a szakképzés, a PhD képzés és a kutatási témák iránt, és jelezték, hogy szándékukban áll rövid továbbképzésre, illetve doktori képzésre küldeni szakembereket. Emellett szeretnének együttműködni közösen meghatározott kutatási témákban (pl. geriátriai fogászat, őssejt kutatás).

Ezt követően a delegáció látogatást tett az Egészségtudományi Karon, ahol dr. Vingender István és Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella dékánhelyettesek, dr. Kanizsai Péter tanszékvezető, dr. Kovács Illés tanszékvezető és Réz Kata mestertanár fogadta a vendégeket, illetve mutatta be a kart. Miután a thai fél leginkább az optometrista képzésben lát együttműködési lehetőséget, dr. Kovács Illés bemutatta a Szemészeti Klinikai Ismeretek Tanszéket és az optometrista laboratóriumokat, továbbá ellátogattak a Szemészeti Klinikára is.

Forrás: Romhányi Katalin, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.