Lezárult a Korányi projekt első, európai uniós fázisa a Semmelweis Egyetemen. Az EU által több mint 8 milliárd forinttal támogatott beruházás keretében az egyetem Külső Klinikai Tömbjében (KKT) felépült húszezer négyzetméteres, nyolcszintes Központi Betegellátó Épületben már folyik a betegellátás, és elindult a gyógyító munka a projekt első fázisának megfelelő szakmai tartalommal.

Dr. Szél Ágoston rektor az uniós fázist lezáró ünnepségen hangsúlyozta: látható, hogy az új épületben pezsgő élet van, már folyik a betegellátás, birtokba vehették a betegek és az egyetemi dolgozók. Dr. Szél Ágoston köszönetet mondott elődjének, dr. Tulassay Tivadar rector emeritusnak, hogy megálmodta munkatársaival ezt a projektet, és sikeres pályázatot készítettek. Kiemelte a jelentőségét, hogy a terveknek megfelelően a KKT közepén jött létre az új épület, mely szerepet játszik az itt lévő összes klinika kiszolgálásában is. A tervezés szakasza már korábban lezárult, ugyanakkor maga az építkezés végigkísérte egész rektorságát – jegyezte meg dr. Szél Ágoston. Kitért arra, hogy számos egyetemi munkatársat illet köszönet a projekt kapcsán, de kiemelte dr. Gál János korábbi klinikai rektorhelyettest, valamint dr. Szathmári Miklós építkezésért felelős rektori biztost, aki, mint fogalmazott, nagy odaadással, gyakorlatilag személyesen felügyelte a munkafolyamatokat

„A Korányi projekt első szakasza a támogatási szerződésben vállaltnak megfelelően befejeződött, a projekt folytatását a Semmelweis XXI. elnevezésű, az egyetem jövőjét meghatározó hosszú távú stratégiai tervben leírtaknak megfelelően gondoljuk. Ezt a tervet első olvasatban már tárgyalta a kormány és a stratégiai kabinet” – közölte dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára. Mint részletezte, a stratégiai terv lényegi elemei három csoportba oszthatók: az elméleti kutatások és a képzések fejlesztése; a gyakorlati képzés, az egyetem klinikai, kórházi hátterének fejlesztése; valamint szociális, sport és hallgatói ügyekkel kapcsolatos fejlesztések.

Néhány konkrétumot kiemelve az államtitkár elmondta, hogy a fejlesztési projekt kapcsán tárgyalás folyik az egyetemmel az EOK második szakaszáról, a Hőgyes–Schöpf-Mérei gyógyszerkutatási campus, valamint az Egészségügyi Közszolgálati Kar fejlesztéséről egy projekten belül, az Egészségtudományi Kar Vas utcai tömbjének fejlesztéséről, a Fogorvostudományi Kar skill (propedeutikai) labor bővítéséről. Vannak diszciplínák, melyeket indokolt megjeleníteni az egyetem ellátási portfóliójában (pl. idegsebészet, sürgősségi ellátás, traumatológia, krónikus ellátás) – ezek mind szerepelnek a tervben. Tárgyalnak a Külső Klinikai Tömb további megújításáról, az ottani épületek revitalizálásáról, a Belső Klinikai Tömb telephelyeinek fejlesztéséről, a Budai Anya- és Gyermekegészségügyi Központ, Klinika és Egyetemi Kórház létrehozásáról, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és a Kútvölgyi Klinikai Tömb további fejlesztéséről.

A kormány már többször deklarálta, hogy célja és szándéka a magyar orvosképzés továbbfejlesztése és nemzetközi szinten is megfelelő pozícionálása, ennek komoly elemét jelenti a Semmelweis XXI. terv – jelentette ki, hozzátéve: a Semmelweis Egyetem képes lesz e terv megvalósítására.

Dr. Szász Károly kancellár kiemelte: a projekt első szakasza mind a külső megjelenés és az infrastruktúra, mind a belső tartalom és a funkcionalitás tekintetében teljes mértékben elkészült. A beruházás e fázisának teljes költsége 10,5 milliárd forint volt: a 8,1 milliárd forint uniós forrás 2,4 milliárd forint saját egyetemi és fenntartói forrással is kiegészült. Az egyetem a támogatási szerződésben vállalt minden kötelezettségét teljesítette, megtörtént az EU felé az elszámolás, az összes belső, hazai és uniós források ellenőrzésére szolgáló szervezet által végzett vizsgálaton megfelelt az egyetem, és rendelkezik a szükséges működési, használatba vételi és ÁNTSZ engedélyekkel. Küzdelmes, de eredményes időszakot zárunk most le sikeresen – fogalmazott.

A kancellár köszönetet mondott a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. és Hőszer-Trade konzorciumnak, a Korányi Projekt Lebonyolító Szervezet munkatársainak, Lengyel-Herczeg Andrea tömbigazgatónak, tovább dr. Gál János és dr. Szathmári Miklós professzoroknak.

 

A korszerű, 21. századi elvárásoknak megfelelő új Központi Betegellátó Épületben működik az egyetem Ortopédiai Klinikája és a Radiológiai Klinika. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika beköltözésével létrejött a központi intenzív osztály is. A projekt keretében felújított területeken működnek a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika ambulanciái, és itt kapott helyet a várandósok ultrahangvizsgálata, valamint a Perinatális Intenzív Centrum is. Megtörtént a diagnosztikai feladatok centralizálása, így az új épületben kapott helyet az egyetem központi laborja, valamint itt található a központi sterilizáló és a központi gyógyszertár is. A Külső Klinikai Tömbben működő klinikákat modern folyosórendszer köti össze az új épülettel.

A Korányi projekt keretében nemcsak az épület, hanem a műszerek és a berendezések is megújultak. Egyebek mellett új MR és CT berendezés beszerzése és üzembe állítása történt meg, továbbá jól felszerelt, modern műtőblokk jött létre az ortopédia részére, és új sürgősségi betegellátó osztályokkal gazdagodott az egyetem legmodernebb betegellátó részlege.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.