A Magyar Mikrobiológiai Társaság a legrangosabb díjával, a Manninger Rezső emlékéremmel tüntette ki dr. Nagy Károlyt, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet volt igazgatóját, egyetemi tanárt. A díjat a tudományos társaság idei nagygyűlésének keretében adták át.

Az elismerést dr. Márialigeti Károly, a Magyar Mikrobiológiai Társaság elnöke adta át, kiemelve a díjazottnak az emberi retrovírusok, különösen a HIV vírus területén több évtizede nyújtott, nemzetközileg is kiemelkedő kutatási tevékenységét, az AIDS betegség hazai megfékezésére irányuló tudományos és közéleti munkásságát.
dr. Nagy Károly Manninger Rezső akadémikusról, a kétszeres Kossuth-díjas mikrobiológus-immunológusról, az 1951-ben megalakult Magyar Mikrobiológiai Társaság második elnökéről elnevezett díj átvételét követően a molekuláris virológia meghatározó szerepéről tartott előadást a HIV/AIDS kutatásban. Mint mondta, a világszerte több millió embert érintő HIV fertőzés egyike a legnagyobb kihívást jelentő emberi megbetegedéseknek, amivel a tudomány valaha is találkozott. A tudományos közösség óriási erőfeszítéseket tett a vírus szerkezete, szaporodása molekuláris mechanizmusainak, és az ezt hatékonyan gátló anyagok kutatásának területén. Hazánk ezen a területen sikeres nemzetnek tekinthető, a korán elkezdett, a kutatásokon alapuló járványügyi intézkedések révén alacsony a fertőzöttség. A jelenlegi gyógyszerekkel a betegség egyensúlyban tartható, de nagy szükség van új ellenszerek kutatására, amelyekben dr. Nagy Károly vírus laboratóriuma is részt vesz.

 

Dr. Dobay Orsolya

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.