Több mint egymilliárd forint működési támogatást nyert el pályázati úton a Semmelweis Egyetem Klinikai Központja. A támogatásból négy különböző, összesen 10 klinikát érintő projekt valósulhat meg, melyek érintik a személyre szabott gyógyszerelés, a kősebészeti eljárások, az endoszkópos eljárások és az onkosebészet fejlesztését. 

Az egészségügyi szolgáltatást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatására benyújtott pályázaton a Semmelweis Egyetem Klinikai Központja (KK) 1 005 051 268 forint támogatást nyert el – közölte dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes. Idén ez már a második jelentős támogatás, amelyhez a Semmelweis Egyetem klinikái a Klinikai Központ elnökségének sikeres pályázatai segítségével jutnak. Az első ilyen a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap terhére benyújtott pályázat volt 500 millió forint értékben, mely 13 klinikát érintett – idézte fel a KK elnöke.

A mostani támogatás négy projekt megvalósítását segíti, és 10 klinikát érint. A Külső Klinikai Tömbben megvalósulhat a betegek személyre szabott gyógyszerelése, amely egyrészt növeli a beteg- és gyógyszerbiztonságot, másrészt költséghatékonnyá teszi a gyógyszerelést a fekvőbetegek számára.

A „Kősebészeti eljárások fejlesztése gyermek és felnőtt betegek számára” projektelem regionális szinten alakít ki központot a vesekővel szenvedő betegek gyors és hatékony ellátására. Ennek keretein belül a modern kőzúzástól az urológiai sebészeti beavatkozásokig, a vesekőellátás teljes spektruma elérhető lesz egészen kicsi gyermekkortól kezdve.

Az „Operatív és Sürgősségi Endoscopos Centrum” kialakítása segítségével a hagyományos endoszkópos eljárások mellett lehetőség lesz az endoszkópia alkalmazására olyan esetekben is, ahol ez helyettesítheti vagy kiegészítheti a műtéti eljárásokat. Megvalósulhat továbbá az akut gyomor-bélrendszeri betegségek endoszkópos ellátása is.

Támogatást kapott a „Sebészeti, onkosebészeti betegek ellátásának fejlesztése” projekt is. Ez modern sebészeti technikák bevezetésre ad lehetőséget, amelyek segítségével sok esetben lehetővé válik a tumorok eltávolítása az érintett szervek funkciójának megtartásával. Ennek egyik különösen fontos területe a fiatal nők és férfiak esetében a fertilitás megtartásával végezhető műtétek körének kiszélesítése.

Dr. Merkely Béla rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázat csapatmunka eredménye. A koordinációs munkát a KK általános elnökhelyettese, dr. Szabó Attila végezte, Széll Enikő a KK Szakmai Irányítási és Szervezési Főigazgatóság mb. főigazgatója, Janik Csilla, a KK Szakmai Irányítási és Szervezési Főigazgatóság ügyvivő szakértője, valamint az érintett klinikák vezető munkatársainak bevonásával. A Kancellária részéről dr. Borbélyné Balogh Zsuzsanna gazdasági főigazgató megbízásából Nándori Szilvia hálózatirányítási igazgató koordinálta a munkát, és a tömbigazgatók segítségével megtérülési és költségvetési tervvel egészítették ki az akadémiai vonal szakmai terveit. 

A beadott pályázat ötödik projektelemének finanszírozásáról, amely a Semmelweis Egyetem transzplantációval foglalkozó klinikáit és a transzplantált betegek ellátásának fejlesztését célozza meg, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság akár még idén hozhat döntést – mondta dr. Merkely Béla rektorhelyettes.

A KK elnöke hangsúlyozta: a fent leírt és támogatott projektek sikeres megvalósítása az eddigiekhez hasonló szoros és célratörő együttműködést kíván meg a Klinikai Központ és a Kancellária között.

Forrás: Klinika Központ
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem (a borítókép illusztráció)