20 évvel ezelőtt, 1996 decemberében – Mikulás napján –  a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány üdítő színfoltot vitt a hazai orvoslásba. Ekkor kezdődtek meg a bohócdoktori vizitek a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. Az Alapítvány indulása és sikertörténete egybeforrt a Bókay utcai intézménnyel, mivel elsőként szavaztak bizalmat a gyógyító nevetésnek.

piros_orr_bohocdoktorok_alapitvany_20_eves_04A születésnapot az Alapítvány ügyvezető igazgatója, Rékay Ágnes nyitotta meg, és beszédében köszönetet mondott a Klinika vezetésének és gyógyító stábjának. Kiemelte továbbá az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika korábbi vezetője, dr. Tulassay Tivadar rector emeritus „bátor” támogatását, hiszen a kilencvenes években szokatlan újításként hatott a bohócdoktorok beengedése egy klinika fehér falai közé. A méltatásban külön megemlítette, hogy dr. Cserháti Endre két évtizede töretlenül pártfogolja a bohócdoktorok munkáját. A zártkörű és fesztelen összejövetelen a bohócdoktorok és az orvosok közül is többen voltak, akik támogatták a 20 évvel ezelőtti indulást, és a mai napig aktívan segítik a bohócdoktorok hazai munkáját.

Az alapítvány 27 speciálisan képzett előadóművésze jelenleg 13 gyermekkórházban és 3 idősotthonban dolgozik, és évente közel ezer alkalommal viszik el a gyógyító nevetést. A szervezet kezdetek óta törekedett az országos jelenlétre, Budapesten kívül 5 vidéki városban – Győrben, Miskolcon, Pécsett, Nyíregyházán, és Törökbálinton – is heti rendszerességgel látogatják a gyermekgyógyászati intézményeket.

piros_orr_bohocdoktorok_alapitvany_20_eves_01A vizitáló bohócdoktorok humorral, nevetéssel, és közös játékkal oldják fel a speciális helyzet okozta szorongást és lehangoltságot. A nevetés sokoldalú jótékony élettani hatásai mára már közismertek: az emelkedő endorfintermelődés, és az ellenállóbbá váló immunrendszer mind nagyban hozzájárul a betegek gyógyulásához. Ugyanilyen fontos a bohócdoktori vizitek kedvező lélektani és szociális hatása: a gyermekek örömteli, kreatív közösségi élményekhez jutnak az olykor hónapokig elhúzódó kezelések során. Amíg a betegség elszigeteli a gyermekeket a kapcsolataitól, addig a bohócdoktorok a színes külvilágot és a felszabadultságot jelentik számukra.

A bohócdoktorok felelősségteljes munkájukra rendszeres színészi, pszichológiai és kommunikációs tréninggel készülnek, de az alapképzés során szociológiai és egészségügyi képzést is kapnak. A bohócdoktori vizit menetét tekintve, minden alkalommal ketten érkeznek az adott intézménybe, átöltöznek és felkészülnek a közös munkára. Látogatásuk előtt az ápolószemélyzettől tájékozódnak a betegekről. A képzett előadóművészek már a kórházi folyosón gondoskodnak a vidámságról. Ahogy belépnek a kórterembe, a bohócdoktoroknak a másodperc töredéke alatt kell alkalmazkodniuk a pillanatnyi helyzethez: milyen a hangulat, mekkorák a gyerekek és milyen az állapotuk, esetleg van-e látogató valakinél, akit be lehet vonni a nevetésbe.

piros_orr_bohocdoktorok_alapitvany_20_eves_02Beszédes és örömteli adat, miszerint a bohócdoktorok 20 év alatt több mint 300 ezer beteg gyermek arcára varázsoltak mosolyt, ezáltal is támogatva a felépülésüket. Tíz éve az alapítvány néhány fővárosi idősotthont is felvett a meglátogatandó intézmények listájára, hiszen azt ott lakóknak legalább akkora szükségük van a mosolyra, a vidámságra, mint a beteg gyerekeknek. Rendszeresen látogatják a Fővárosi Önkormányzat Dózsa György úti Idősek Otthonát, a Rózsa utcai és az Alacskai úti Idősek Otthonát. A speciális helyzetű gyermekek számára létrehozott ZeneKaraván program keretén belül a bohócdoktorok olyan gyógyító- és tanintézményeket keresnek fel, ahol mentálisan és halmozottan sérült, speciális törődést igénylő gyermekek vannak. A három bohócból álló vidám zenekar nagy figyelmet fordít a közönség befogadóképességére és éppen aktuális érzelmi reakciójára, s ezt figyelembe véve alakítják előadásukat: zenével, színes kellékekkel, hangszerekkel és természetesen bohócjátékkal.

Michael Christensen, New York-i bohóc hozta létre 1986-ban az első kórházi „Bohócterápia részleget”. Az ötlet akkor jutott eszébe, mikor beteg testvérét látogatta a kórházban. Ma már a világ számos országában működik hasonló tevékenység. A magyarországi Piros Orr Alapítványt 1996-ban alapította az osztrák Rote Nasen szervezet. Mivel a bohócdoktorság világszerte egyre népszerűbb és komolyabb részt vállal az egészségügyben, az Alapítvány 2004-ben partnerként csatlakozott a Red Noses International – Nemzetközi Piros Orr Szervezethez. Az ernyőszervezet további partner országai: Ausztria, Csehország, Horvátország Lengyelország, Litvánia, Németország, Palesztina, Szlovákia és Szlovénia.

piros_orr_bohocdoktorok_alapitvany_20_eves_03A Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetősége a 2002. évi Heim Pál emlékérmét a Piros Orr Alapítványnak ítélte oda. Az alapítvány a második volt, amely megkapta ezt a megtisztelő kitüntetést. Számos további elismerés között a Budapestért díj, illetve Effie díj birtokosa.

A bohócdoktorok művészetének az a titka, hogy távozásukkor a beteg gyerekek szívében ott hagyják a képzelőerő és az életöröm szikráit. Az alapítvány célja, hogy minél több gyermek és felnőtt életébe  vigyen vidámságot és nevetést. Továbbá, hogy bohócdoktorai szakmai felkészültségükkel és egyedi megközelítésükkel nélkülözhetetlen támogatást nyújtsanak az orvosoknak és nővéreknek gyógyító munkájuk során. Az alapítvány 20 évvel ezelőtt újító megközelítésével üde színt vitt a hazai gyógyításba. Ma már senki sem vitatja, hogy az önfeledt játéknak és mókának  helye van a gyógyításban. A fejlődés folyamatos,  idén tovább bővül a bohócdoktor csapat és jövőre újabb kórházakban kezdik meg a rendszeres viziteket.

Forrás: Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.