Az Európai Endometriózis Liga budapesti kongresszusának (3rd European Congress of Endometriosis) egyik kiemelt programpontjaként élőben közvetítettek négy műtétet a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáról négy nagyhírű európai operátor részvételével.

rs56615_ka-20161118-ka__8738-scrAz élő műtéti bemutató célja az volt, hogy demonstráljuk, hogyan lehet a legkorszerűbb technikákkal operálni az endometriózisban szenvedő betegeket – ismertette dr. Ács Nándor, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A klinikán négy elismert operatőr végzett műtéteket: Magyarországot dr. Szabó István, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense és dr. Koppán Miklós egyetemi docens, a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese képviselte, valamint jelen volt még dr. Jörg Keckstein Ausztriából és dr. Horace Roman Franciaországból. Eközben a Budapesti Kongresszusi Központban a világ minden tájáról érkezett szakorvosok dr. Ács Nándor moderálásával követték az eseményeket. A klinikaigazgató hangsúlyozta, a rutinos operatőrök munkája mellett egy új eszközt, az ún. Plasma Jet rendszert is bemutatták, amely a laparoszkópos műtéti eljárások során használható. A berendezés segítségével az endometriózis súlyosabb esetei – amikor pl. a húgyhólyag vagy a belek is érintettek – is jó eredménnyel műthetőek – ismertette dr. Ács Nándor hangsúlyozva: az élő műtétközvetítés és a legkorszerűbb technikai apparátus, illetve műtéti eljárások bemutatása a klinika jó hírnevét is erősítette.

rs56607_ka-20161118-ka__8794-scrAz endometriózis jelenleg a nemzőképes korú hölgyek leginkább kutatott jóindulatú betegsége, az adatok szerint Európában legalább a nők 15 százalékát érinti – közölte dr. Ács Nándor. Mint mondta, a betegség komoly fájdalmakat, meddőséget okozhat, ezért folyamatosan kutatják a lehető leghatékonyabb operációs lehetőségeket. Az endomtriózis kezelésére ugyanis jelenleg nem áll rendelkezésre érdemi gyógyszeres kezelés – tette hozzá a klinikaigazgató –, és sikeres műtét után is gyakran kiújulnak a panaszok, egy-egy beteget akár 5-8-szor is újra meg kell operálni.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.