A jelenleginél mintegy tizenöt százalékkal olcsóbban szerzi be a Semmelweis Egyetem 2017. január elsejétől a villamos energiát, miután az egyetem kancellárjának kezdeményezésére tizenhárom felsőoktatási intézmény és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata összefogott, és a közös közbeszerzéssel kedvezőbb árat tudott elérni.

A múlt évhez hasonlóan az idei évben is közös fellépést kezdeményezett dr. Szász Károly kancellár a villamosenergia beszerzésben. Az összefogáshoz három további felsőoktatási intézmény csatlakozott. A Semmelweis Egyetem a maga és a többi intézmény nevében (Eötvös József Főiskola, Károly Róbert Főiskola, Károly Róbert Kutató-Oktató Nonprofit Kft, Testnevelési Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Zeneművészeti Egyetem, Magyar Táncművészeti Főiskola, Pécsi Tudományegyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Kaposvári Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata) 2016. augusztus 17-én tette közzé ajánlati felhívását uniós nyílt közbeszerzési eljárás keretében a 2017. január 1- 2017. december 31. közötti időszakra vonatkozó villamos energia beszerzésre.

A tizennégy intézmény együttes tervezett villamos energia igénye mintegy 97,1 millió kWh, ami a magyar piacon már jelentős mennyiségnek számít; ebből 25 millió kWh a Semmelweis Egyetem felhasználása – tájékoztatott dr. Ménesi Balázs beszerzési igazgató. Mint elmondta, öten tettek érvényes ajánlatot. A papíron beadott legkedvezőbb ár nettó 1 milliárd 251 millió Ft volt, ami a 21 lépéses elektronikus liciten még további közel nettó 35 millió forinttal csökkent.

Mindez azt jelenti, hogy januártól a tizennégy intézménynek 12,52 forint+Áfa/kWh egységárat kell fizetnie. Ezzel a jelenleg hatályos szerződésben szereplő egységárral számítotthoz képest 72,4 millió forintot spórol a Semmelweis Egyetem.

Dr. Szász Károly kancellár hangsúlyozta: a számokból egyértelmű, hogy együttműködéssel, csapatmunkával jobb eredményt lehet elérni, mintha mindenki külön küzdött volna. A mostani sikeres beszerzés az idén lefolytatott közös földgáztenderrel együtt összességében 1,5 milliárd forint megtakarítást eredményezett a résztvevő felsőoktatási intézmények számára – tette hozzá.

Az idei tapasztalatok alapján előzetes felmérést végeztek az egyetem munkatársai, amelynek eredményeképpen már most több mint 20 intézmény jelezte, hogy részt venne 2017-ben is a közös energiabeszerzésekben, azaz teljesülni látszik a kancellár által kitűzött cél, hogy minél szélesebb körben fogjanak össze az egységes fellépéssel megtakarítást elérni kívánó felsőoktatási intézmények.

Forrás: Beszerzési Igazgatóság