Harmadszor szerveztek Szakmai Vándorgyűlést az anesztézia és az intenzív ellátás szakdolgozóinak, ahol két napon keresztül zajlottak előadások és beszélgetések a terület aktuális kérdéséiről: az oktatásról és szakképzésről, valamint az utánpótlás lehetőségeiről. A szervező Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) munkatársai idén egy „nulladik nappal” is készültek, amikor a nemrég birtokba vett, a Korányi projekt keretein belül kialakított Központi Betegellátó Épület működésébe nyertek betekintést a résztvevők.

rs56477_ka-20161202-img_4042-scrAz országos tudományos gyűlés megnyitóján dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes kiemelte, a kongresszus megszervezése komoly munkával jár, amiért köszönetet mondott az AITK klinikavezető főnévérének, Mezőcsáti Melindának. Mint mondta, a szakmai vita jó lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők a betegek érdekeit képviselve jussanak konszenzusra komoly szakmai kérdésekben.

rs56471_ka-20161202-img_4066-scrDr. Gál János, az AITK igazgatója arról beszélt, az aneszteziológusok munkája magas erkölcsi értékkel bír, amiért a társadalomnak hálásnak kellene lennie. Szólt róla, hogy a széles körű megbecsülés hiányának egyik oka, hogy a klinikusok sem mutatnak kellő tiszteletet és megbecsülést az aneszteziológiai szakdolgozók felé, pedig ők nélkülözhetetlen munkát végeznek a műtéteknél és a betegek utógondozása során. Ezért arra kérte a rendezvény résztvevőit, adják át kollégáiknak a bennük rejlő erkölcsi tartást és emberséget.

Az idei rendezvény kibővült az eddigiekhez képest: egy ún. nulladik nap keretein belül mintegy 50 kollégának mutatták be az AITK munkatársai a Központi Betegellátó Épületet – számolt be Mezőcsáti Melinda klinikavezető főnővér.

A kétnapos kongresszuson a szakmai vita középpontjában az oktatás, a szakképzés és az utánpótlás lehetőségei álltak ebben az évben – melynek keretein belül pl. a székelyudvarhelyi szakaszasszisztens képzést is bemutatták –, valamint a táplálásterápia kérdései is előkerültek. A rendezvény fővédnöke dr. Szél Ágoston rektor, védnöke dr. Gál János volt.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.