Több előadást is tartott és tárgyalásokat folytatott Iránban dr. Rosivall László a Kórélettani Intézet egyetemi tanára, aki a 13. Teheráni Nephrológiai Kongresszus kapcsán látogatott az országba.

foto-3A kongresszus nyitóelőadását dr. Rosivall László tartotta meg, aki útja során ellátogatott az iráni Tehetséggondozó Intézetbe is, ahol részt vett az intézet legmagasabb elismerésének átadóján – egymillió diák közül választották ki a győztest. Mint arról beszámolt: tárgyalást folytatott az Iráni Alumni Nemzetközi Hálózat vezetőjével, egyetértve abban, hogy valamennyi Magyarországon tanuló iráni hallgatót is érdemes lenne bevonni a nemzetközi hálózatukba. Az Iráni Orvostörténeti Múzeumban tiszteletére rendezett ünnepi ülésen a szervezet tiszteletbeli tagjává választották. Az Universal Scientific Education and Research Network (USERN) szintén a tagjává választotta, a szervezet elnökével pedig megállapodást írtak alá arról, hogy a továbbiakban is együttműködnek, és 5 éven belül USERN kongresszust szerveznek Budapesten, mely a művészet, tudomány és a szakma holisztikus megközelítését szolgálja. A Teheráni Egyetem és az Iráni Nephrologiai Társaság vezető nefrológusaival ugyancsak megállapodtak abban, hogy az általa szervezett Budapest Nephrology School tapasztalatait átadva és felhasználva Teheránban regionális CME (continuous medical education) kurzust szerveznek nemzetközi előadókkal 2018-tól.

A Teheráni Orvostudományi Egyetem (TUMS) rektora, dr. Ali Jafarian is fogadta dr. Rosivall Lászlót, és egyebek mellett arról egyeztettek, hogy a TUMS milyen módon ünnepli majd 2018-ban Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját. Az iráni egyetem vezetői örömmel vállalták, hogy a Semmelweis elindult Keletre címmel megjelenő háromnyelvű képeskönyv elkészítésében szerzőként részt vesznek, annak érdekében, hogy a könyv emléket állíthasson a Teheránban 2015-ben, Orbán Viktor miniszterelnök által felavatott Semmelweis-szobornak, melyet dr. Rosivall László kezdeményezésére állítottak 2015 december 1-jén.

Mint programját dr. Rosivall László tovább ismertette Irán legnagyobb magánegyetemének, az AZAD Egyetemnek rektora is fogadta, akivel elemezték az e-learning együttműködési lehetőségeket.

A tárgyalásokon részt vett dr. Shahrokh MirzaHosseini, az Avicenna International College igazgatója is, aki most azon is dolgozik, hogy az oktatáson, tudományos együttműködésen túl az iráni hagyományokat és művészeteket is megismerjék Magyarországon, ezért nemsokára Budapesten a Vigadóban Ars Persica néven kiállítást szervez híres perzsaszőnyeg és egyéb textil művészek munkáiból, illetve a jellegzetes réz, ezüst, és tűzzománc dísztárgyakból.

Fotó forrása: dr. Rosivall László

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.