feith_helga_kÖtödik alkalommal rendezte meg az Egészségtudományi Kar Alapozó Egészségtudományi Intézet Társadalomtudományi Tanszéke a Betegjogi Szakmai Napot. Idén a kiskorúak egészségügyi ellátása során felmerülő etikai és jogi dilemmák álltak a fókuszban, de számos más, a mindennapos egészségügyi ellátás szempontjából lényeges kérdést is érintettek az előadások. A konferencián idén is lehetőségük volt más egyetemek oktatóinak, hallgatóinak arra, hogy bemutassák saját kutatási területüket, eredményeiket.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékáni megnyitóját és dr. Feith Helga Judit tanszékvezetői köszöntését követően dr. Szabó László, a Családgondozási és Módszertani Tanszék tanszékvezetője és a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa tartotta a bevezető előadást. Interaktív módon, konkrét esetbemutatásokon keresztül szemléltette a mindennapos gyermekorvosi ellátás neuralgikus kérdéseit.

szekcio_1Dr. Barzó Tímea, a Miskolci Egyetem Állam és Jogtudományi Karának tanszékvezetője a témához kapcsolódóan számos olyan jogi kérdést vetett fel, melyek kiemelten a szülő döntési jogára, valamint a kiskorú betegek speciális státuszának lehetséges konfliktusaira hívták fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy bizonyos esetekben a jogalkotó nem ad egyértelmű választ, vagy nem megfelelően szabályozza a kérdéses problémakört.

Ezt követően három szekcióban hangzottak el előadások, melyek a betegjogok és az ehhez kapcsolódó etikai problémák kérdéskörét járták körül: a római gyermekjogok áttekintésétől kezdve a tájékozott beleegyezés interkulturális kontextusán és kommunikációs nehézségein át, a koraszülöttek vagy a demenciával élő betegek életvégi etikai és jogi kérdései is részét képezték a konferencia programjának. A résztvevők hallhattak előadást az egészségügyi adatok kezelésének aktuális kérdéseiről, illetve a deliktuális és a kontraktuális felelősségről, ezek egészségügyi szolgáltatásokban megmutatkozó jellegzetességeiről is.

wsA konferencia esetelemző workshopja ezúttal két témát igyekezett körbejárni egy-egy bemutatott esetet feldolgozva: a Magyarországi Jehova Tanúi Egyház képviselőinek részvételével a kiskorúak egészségügyi ellátásának etikai, jogi és olykor szakmai kihívásait; valamint a koraszülött ellátásra szoruló, rossz prognózisú gyermekek esetében jelentkező konfliktusokat, nehézségeket dr. Szabó Miklós, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályának vezetője segítségével.

A konferencia zárásaként dr. Vingender István oktatási dékánhelyettes átadta a legjobb fiatal előadónak járó díjat, melyet dr. Kiss János Márk, a Debreceni Egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudomány Doktori iskolájának PhD hallgatója nyert.

Szabó Ágnes
Egészségtudományi Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.