Dr. Donáth Tibor professor emeritus november 13-án ünnepelte 90. születésnapját, tiszteletére tudományos ülést rendeztek az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet tantermében, a Semmelweis Egyetem, valamint a volt tanítvány és munkatárs, dr. Ernest Adeghate professzor (College of Medicine &Health Sciences, UAEU, Al Ain) közös szervezésében és szponzorásával.

A tudományos fórum megnyitóján dr. Réthelyi Miklós rector emeritus dr. Szél Ágoston rektor és intézetigazgató képviseletében, valamint a saját nevében is köszöntötte az ünnepeltet, akit az egyetem lelkének és írójának nevezett. Laudációjában emlékeztetett arra, hogy dr. Donáth Tibor 1950-ben szerezte meg orvosi diplomáját az egyetemen. A dr. Kiss Ferenc által vezetett Anatómiai Intézetben kezdett dolgozni, és ma is, a most már összevont Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet doyenjeként él közöttünk – fogalmazott. Kitért arra, hogy dr. Donáth Tibor számára az írás egyaránt jelentette a tudományos közlemények, az egyetemi tankönyvek, a humoros – sokszor ironikus és önironikus – vallomások, továbbá riportok és elgondolkoztató elemzések írását. Az anatómiai nevek magyarázó jegyzéke megkerülhetetlen referencia munka volt, és lesz is még évtizedeken át – emelte ki.

Tudományos munkásságáról elmondta, hogy az adrenerg beidegzést a vezető európai laboratóriumok munkatársaival egy időben kezdte tanulmányozni. Dr. Kiss Ferenc nyugdíjba vonulása után (1961) két évig megbízott igazgatóként vezette az Anatómiai Intézetet. Amikor Szentágothai János 1963-ban feljött Pécsről, rendezett, működő intézetben kezdhette meg munkáját, s ebben oroszlánrésze volt dr. Donáth Tibornak, és vele együtt dr. Tömböl Teréznek.

Hazai és nemzetközi szakmai társaságok tagja, főtitkára, elnöke volt. Széleskörű érdeklődésére vall, hogy a Mozgás- és Viselkedésbiológiai Szakosztály elnökeként is eredményesen tevékenykedett. Megalapítója és lelkes gondozója a Mihálkovics Géza anatómus professzorra és tragikusan, fiatalon elhunyt Mihálkovics Árpádra emlékező alapítványnak. Fogorvostanhallgatók oktatásában vezető szerepet vitt, így lett a kar dékánhelyettese. Már az egyetemi rendszerváltást megelőző évben (1989), majd hosszú éveken át felelős szerkesztője volt az egyetemi újságnak – villantotta fel dr. Réthelyi Miklós egy hosszú pálya állomásait. Hozzátette: az újrakezdés rektoraként, 1991-ben, nagyra értékelte az Orvosegyetem tárgyilagos hírközlő és széleskörű véleményformáló munkáját az egyetemen.

„Dr. Donáth Tibor a feleket meghallgató, békességet teremtő és azt szavakkal is előmozdító életműve legyen példakép az Anatómiai Intézet valamennyi munkatársa számára a jelen helyzetben, amikor kétfajta szokások, két kultúra összekapcsolásának az éveit éljük ebben az évszázados múltú, szép épületben” – fogalmazott a rector emeritus.

A laudációt követően az ülés első szekciójában köszöntötte az ünnepeltet dr. Papp Zoltán volt rektorhelyettes, dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja, dr. Ungváry György volt országos tisztifőorvos, dr. Bősze Péter professzor, dr. Monos Emil professor emeritus, dr. Sótonyi Péter rector emeritus, dr. Hamar Pál, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese, dr. Hankiss János professzor, valamint Farkasvölgyi Frigyesné, a Medicina Könyvkiadó igazgatója.

Ezt követően a diabetes mellitussal kapcsolatos legújabb eredményekkel és komplikációkkal foglalkozó szimpóziumon három szekcióban számos hazai és külföldi szaktekintély tartott előadást. 

Dr. Donáth Tiborral születésnapi nagyinterjú jelenik meg a Semmelweis Egyetem újság decemberi számában. 

DP

Fotó: Ancsin Gábor

Galéria

7kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.