Nyolc nyertes projekt keretében összesen több mint 6 milliárd forintos támogatást nyert el az egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Öt pályázat esetében az egyetemi intézetek, klinikák a konzorciumvezetői szerepet is betöltik. A Nemzeti versenyképességi és kiválósági program (NVKP) keretében egyebek mellett olyan pályázatok kaphattak támogatást, melyek célja a kiemelkedő halálozási kockázattal járó betegségek gyógyítási eredményességének jelentős javítása.

Az NVKP felhívására hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és vállalkozások által létrehozott közép-magyarországi konzorciumok nyújthatták be pályázatukat. A program célja az ország versenyképessége szempontjából stratégiai jelentőségű kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek, ezeken belül pedig jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák létrehozásának támogatása több területen.

Az egyetem intézetei, klinikái összesen nyolc nyertes pályázatban érintettek, melyek keretében csak az egyetem több mint hatmilliárd forintos támogatáshoz jut. Konzorciumi szinten ugyanakkor csaknem 10 milliárd forint támogatást kaptak az egyetem részvételével megvalósuló projektek. A legtöbb támogatást az egyetem a Nemzeti szívprogramhoz nyerte el (több mint 2,6 milliárd), de megközelíti az egy milliárdos forintos támogatást egyetemi szinten a „Magyar onkogenom és személyre szabott daganatdiagnosztika és terápia nemzeti program”, valamint az elektromagnetikus daganat-terápiás készülék hatékonyságának növelését célzó projekt.

Az NVKP összes nyertes pályázata ezen a linken érhető el.

DP

Borítókép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.