I.) A BME, ELTE, MTA-TTK, és SE főállású munkatársai számára a MEDinPROT Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program Szinergia pályázatot hirdet az alábbi célból:

  • elismerni és megbecsülni azon főállású fehérjekutatók tudományos eredményeit, akik készek azt másokkal együttműködve, közösen továbbfejleszteni és sikerre vinni,
  • támogatni azon jelentős tudományos eredményeket ígérő fehérjetudományi kutatásokat, amelyek pozitív nemzetközi visszhangot válthatnak ki,
  • elősegíteni a fehérjetudományi hálózat hazai kiépülését és bővülését,
  • láthatóvá tenni a szélesebb közvélemény számára a fehérjetudományok magyarországi eredményeit.

II.) A szinergia programban azok a kutatók vehetnek részt, akik:

  • pályázhat minden fehérjekutatásban dolgozó munkatárs, aki legalább 1 éve a BME, ELTE, SE illetve ezen 3 egyetem valamelyikén működő MTA-TKI kutatócsoport, valamint MTA-TTK főállású alkalmazottja. Két aktív tag szinergiája a preferált, de indokolt esetben egy 3. személy is beléphet az együttműködési hálózatba. Ez utóbbi személy lehet a 4 alapintézmény munkatársa, de lehet más budapesti székhelyű oktatási / kutatási intézmény munkatársa is (pl. Pázmány Péter Katolikus Egyetem, MTA-MFA, stb.), de egy kutatócsoporton belül a pályázók többségének a megadott 4 intézmény valamelyikének alkalmazásban kell állniuk.
  • vállalják, hogy a tervezett időszakban (max. 12 hónap) egy vagy több kollégával intenzív, szakmai együttműködés keretében fehérjetudományi kérdéseket kutatnak,
  • vállalják, hogy eredményeikről rendszeresen beszámolnak, ezzel is öregbítve anyaintézményük és a MEDinPROT jó hírnevét,
  • a pályázó kizárólag csak a saját fizetése kiegészítésre fordíthatja ezt a támogatást, a támogatás át nem ruházható.

III.) A program vezetése, szakmai felügyelete:

A MEDinPROT program szakmai ellenőrzését az MTA elnöke által kijelölt ad hoc bizottság végzi évente egy alkalommal, annak vezetésére – 2016 július 1. – 2017 június 30. között – az MTA Elnöke Perczel Andrást, az MTA rendes tagját kérte fel. A Szinergia programban való aktív részvételről és az azzal járó „honoráriumról” – a beérkezett írásos pályázatok szakmai tartalma alapján – a 8 tagú kuratórium konszenzussal dönt. A Szinergia program meghirdetésére, majd elbírálására évente 2 alkalommal, júniusban és decemberben kerül sor.

IV.) A szinergia program pénzügyi háttere:

E program működéséhez a 2017 évre mintegy 30-35 millió Ft áll a kuratórium rendelkezésére. A kuratórium ezt az összeget a szinergia programban résztvevő, együttműködő kutatók fizetés-kiegészítésére (vagy az elnyert összeggel azonos értékű egyéb támogatásra) fordítja. (A támogatás csak az MTA TKI által jogszerűnek ítélt formában használható fel.)

V.) A szinergia programban való részvétel alapelvei:

  • a jelöltek mindegyike legyen nemzetközi mércével mérten is megalapozott kutató, amit tudománymetriai adataik hitelesen tükrözzenek,
  • a jelöltek mindegyike hitelt érdemlő módon tudja bemutatni saját tudományos kutatását és annak finanszírozási hátterét,
  • a közös kutatási program harmonizáljon a MEDinPROT fókuszpontjaival,
  • az együttműködés legyen fókuszált és ígéretes,
  • a közös kutatás eredményei mérhetők és ellenőrizhetők legyenek.

VI.) Sillabusz a Szinergia VI kapcsán

  • A szinergia tipikusan 2, indokolt esetben 3 kutató között jöjjön létre.
  • A szinergiában részt venni kívánó személyek ne legyenek közvetlen munkatársak, célunk a távolabbi szakterületek összekapcsolása.
  • Alapértelemben a 4 megadott intézmény és az ott működő MTA-kutatócsoportok munkatársai vehetnek részt a pályázatban, de indokolt esetben a 3. személy lehet egy tételesen nem megnevezett budapesti kutatóhely vagy egyetem munkatársa.
  • Előnyt jelent, ha a pályázók már regisztrált tagok. (http://medinprot.chem.elte.hu/hu/members/sign_in)
  • Olyan, már részben elismert kutatók szinergiáját szeretnénk elsősorban támogatni, akik már túl vannak az első 10-15 saját cikkük megírásán, akik már rendelkeznek mérhető és értékelhető kutatói egzisztenciával.
  • A szinergia alapját képező témafelvetés legyen új, friss és még általuk ez idáig nem kutatott!
  • Legyen világos munkatervük (tételes elképzelésük) a tervezett közös kutatásról olyan, amely világos és önmaguk és a kuratórium számára felállítható mérföldkövekkel jól jellemezhető!
  • 1 kutató csak 1 pályázatban lehet nyertes.

A Szinergia programba jelentkezni a mellékelt űrlap kitöltését követően lehet. A kiegészített doc-filet (< 5Mbyte) elektronikusan, a medinprot@chem.elte.hu e-mail címre, egyetlen összeszerkesztett csatolt dokumentumként kell megküldeni! A pályázati anyag beérkezési határideje: 2016 december 9. 24h. A Kuratórium a támogatottak névsorát december 19. után teszi közzé.

Budapest, 2016 november 23.

Perczel András a MEDinPROT kuratórium elnöke

 

A kuratórium tagjai:

Dr. Molnár Mária Judit (SE)

Dr. Ligeti Erzsébet (SE, Élettani Intézet egyetemi tanára, az MTA rendes tagja)

Dr. Salgó András (BME, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanár)

Dr. Pongor Sándor (Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, az International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology munkatársa)

Dr. Keserű György Miklós (MTA TTK, tudományos tanácsadó)

Dr. Tompa Péter (VIB Structural Biology Research Center (SBRC), Brusszel, Belgium, igazgató)

Dr. Málnási-Csizmadia András (ELTE, egyetemi docens)