Az egykori koraszülött gyerekek és szüleik, nővérek és orvosok találkoztak és játszottak együtt a koraszülöttek világnapja alkalmából a Semmelweis Egyetem intézményeiben rendezett programokon. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályán (NIC) PICnik-et tartottak, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumának (PIC) rendezvényén pedig „ApróTalp Falvára” látogathattak el az érdeklődők.

rs55675_ka-20161117-ka__7577-scrDr. Szabó Miklós, a NIC osztályvezetője hangsúlyozta, a koraszülöttség és annak következményei még mindig nem ismertek a döntéshozók és a közvélemény előtt, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán három éve ezért is rendezik meg a figyelemfelhívó eseményt a világnaphoz kapcsolódva. Az egyetemi docens hozzátette, a bensőséges légkörű piknikre a résztvevők süteményeket hoztak, együtt játszottak és énekeltek, kötetlenül beszélgettek, felidézték a korábbi közös élményeket. „Ez egy olyan alkalom, amikor  együtt ünnepeljük a gyógyítók, a kis betegek és szüleik hősiességét” – mondta.

rs55577_ka-20161117-ka__7204-scrKözös éneklés, meseműsor, bohóc, arcfestés, játszóház, kézműves foglalkozás, célbalövés, építőkockázás és persze közös beszélgetés várta „ApróTalp Falva” egykori lakóit a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán – számolt be rendezvényükről dr. Kocsis István, a PIC osztályvezetője. Az egyetemi docens elmondta, az osztályon nagyon kis súlyú csecsemőket is ellátnak (évente mintegy 120-150 ezerötszáz gramm alatti csecsemő születik itt), az összes koraszülött száma pedig megközelíti az ezres nagyságrendet. „Nehéz munkát kell végeznie mindenkinek, és olykor veszteségekkel is szembe kell nézünk, de a visszatérő gyerekek pozitív visszajelzést és sok erőt adnak” – mondta dr. Kocsis István hozzátéve, csaknem 150 egykori koraszülött gyermek és családja vett részt a rendezvényen.

Az adatok szerint minden tizedik csecsemő koraszülöttként látja meg a napvilágot, Magyarországon évente több mint 8000 újszülött jön a világra idő előtt. A koraszülöttek esetén számos egészségügyi kockázat is fennáll, a picik gondozása nagy erőpróbát jelent az orvosoknak, ápolóknak, a szülőknek és a babáknak is. A november 17-i koraszülöttek világnapjának célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a problémára. A kezdeményezéshez kapcsolódva világszerte tartanak hasonló rendezvényeket, és a világ számos városában borulnak lilába épületek (mint pl. Magyarországon a Lánchíd vagy az Avasi kilátó), ezzel a színnel szimbolizálva a reményt.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.