A Semmelweis Egyetem több mint hatszáz aktív tagot számláló Baráti Körének egyik kiemelt célja, hogy anyagi eszközökkel is segítse az egyetemen tanuló tehetséges fiatalok szellemi és lelki nevelését, fizikai edzettségét, a kiemelkedő teljesítmények elérését. Ezért 2016-ban is meghirdette a Doktorandusz Kiválósági Díjat, melyet hét évvel ezelőtt, megalakulásának 20. évfordulója alkalmából alapított. Az idei I. helyezett dr. Ben Sorum, a II. helyezett dr. Béres Nóra Judit lett. A díjat dokumentáló emléklapot dr. Monos Emil professor emeritus, a Baráti Kör elnöke és Dr. Némedy Edit főorvos, a Baráti Kör vezetőségi tagja adták át.

rs55512_ka-20161119-img_3092-scrDr. Ben Sorum az Orvosi Biokémiai Intézetben végzi kutatómunkáját dr. Csanády László témavezetésével a Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola hallgatójaként. A rendkívül magas, 28,7-es impakt faktorú Cell folyóiratban megjelent mindössze háromszerzős munkájában molekuláris biológiai és elektrofiziológiai módszerekkel a CFTR csatorna aktiválódása során kialakuló konformációváltozások időbeli mintázatát írta le.

Dr. Béres Nóra Judit a Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola hallgatója az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. A dr. Veres Gábor témavezetésével készült munkájában igazolta a mikroRNS-ek szerepét a TNF-alfa  jelátviteli folyamatainak szabályozásában gyulladásos bélbetegségekben.