a Semmelweis Egyetem
49 nap
13 óra
53 perc
49 mp

A Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program révén a Semmelweis Egyetem is felkerült az Európai Tehetséggondozó Hálózat térképére, amely a hallgatók és az intézmény számára újabb nemzetközi együttműködésekre ad lehetőséget. A címről szóló oklevelet a Szenátus októberi ülésén adta át Dr. Szél Ágoston rektornak Dr. Szabó Attila, a Kerpel-program Tehetséggondozó Tanácsának titkára.

rs55257_ka-20161116-ka__6909-scr

A Kiemelkedő Képességek Európai Tanácsa (ECHA) egy 1988-ban alapított, 30 országot átfogó szervezet, amelynek jelenlegi elnöke Dr. Csermely Péter, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanára. Az ECHA vezetői 2012-ben döntöttek arról, hogy létrehozzák az Európai Tehetséggondozó Hálózatot, melynek feladata, hogy lehetőséget kínáljon a tehetséges fiatalok, illetve tanáraik kölcsönös látogatásaira, és hogy fórumként szolgáljon a legsikeresebb tehetséggondozási gyakorlatok átadásához. A nemzetközi hálózatnak 38 országból mintegy 300 tagja van.

A 2007-ben indult Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program célja az volt, hogy – a hagyományos tehetséggondozó programokat (pl. TDK) kiegészítve – az egyetem legkiválóbb hallgatóit gyűjtse össze, és egy személyes mentorrendszeren keresztül segítse életpályájukat, hogy idővel közülük kerüljön ki a következő generáció, akik az intézmény hírnevéhez méltó módon viszik tovább az oktatás, kutatás, tehetséggondozás magas színvonalú gyakorlatát – mondta Dr. Szabó Attila. Hozzátette, az elmúlt 9 évben 246 hallgató és 64 mentor vett részt a Kerpel-programban, amely több pályázatot is elnyert, illetve példaként szolgál a hazai felsőoktatásban, az európai hálózatba való bekerülés révén pedig mind a hallgatók, mind az oktatók számára jó lehetőséget ad nemzetközi szakmai együttműködésekhez. Dr. Szabó Attila a sikerek kapcsán kiemelte többek között Dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, Dr. Szél Ágoston rektor, Dr. Fekete György elnök, valamint Dr. Sótonyi Péter tiszteletbeli elnök közreműködését.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.