RS54885_KA-20161107-KA__6232-scrÚjszülöttek és kisgyermekek vizsgálatához szükséges modern hallásszűrő készülékeket adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján tartott rendezvény keretében. Tizenkét készüléket az NGYSZ adományozott fővárosi és Pest megyei kórházaknak, míg az egyetem négy klinikájának az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját költségvetéséből biztosít forrást egy-egy készülék megvásárolásához.

RS54911_KA-20161107-KA__6129-scrBalog Zoltán köszöntőjében  a koragyermekkori intervenció fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a születési rendellenességek, károsodások annál jobban gyógyíthatók, fejleszthetők, minél korábban kiderülnek. Ezért is fontos az a rendelet, amely szerint már a szülészeti osztályon át kell esnie az újszülöttnek az első hallásvizsgálaton – emelte ki a miniszter. 

Edvi Péter elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat saját gyűjtéséből több mint 34 millió forint gyűlt össze erre a célra. Hozzátette: az EMMI uniós pályázati pénzből valamennyi magyarországi kórháznak biztosította már az objektív hallásszűréshez szükséges készülékeket, a központi régióban, Budapesten és Pest megyében azonban nem lehetett pályázatot kiírni. Ezért gondolták azt, hogy gyűjtésükkel ezt a térséget célozzák meg. 

RS54818_KA-20161107-KA__6545-scr

A rendezvényen elhangzott, hogy az adományoknak köszönhetően így már valamennyi olyan magyarországi kórháznak – amelyben van szülészeti osztály és perinatális intenzív centrum – lesz az újszülöttek és a csecsemők vizsgálatához szükséges hallásszűrő készüléke.

RS54836_KA-20161107-KA__6475-scrAz ünnepélyes átadás keretében több szakember tartott rövid szakmai előadást: dr. Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának elnöke, dr. Csákányi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály osztályvezető főorvos-helyettese, dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, dr. Gáborján Anita, az egyetemi klinika adjunktusa, dr. Vicsi Klára akadémikus, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék tudományos tanácsadója, dr. Hacki Tamás, a Regensburgi Klinika és a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára, valamint dr. Lengyel Márk jogász.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár zárszavában az esélyegyenlőség megteremtésének fontosságát hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a vidéki kórházakba már korábban 69 ilyen eszköz került európai uniós pályázatnak köszönhetően, most pedig immár országosan adottak a feltételek, hogy minden újszülött esélyt kapjon az időben való felismerésre és a szükséges ellátásra.

RS54832_KA-20161107-KA__6501-scrDr. Szél Ágoston rektor a rendezvény végén úgy fogalmazott: felemelő érzés, hogy az egyetem otthont adhatott egy olyan eseménynek, melyen nem csak az egyetem, hanem más fővárosi kórházak is ilyen fontos adományt vehettek át. A résztvevők hitet tettek amellett, hogy egyetlen újszülöttel se fordulhasson elő, hogy nem ismerik fel időben esetleges hallássérülését – tette hozzá. 

RS54901_KA-20161107-KA__6174-scrHallásszűrő készüléket kap a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Büntetés-Végrehajtás Központi Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet, a Jávorszky Ödön Kórház, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Szent Imre Kórház, a Szent János Kórház és Észak-Budai Kórházak, a Szent Margit Kórház, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, illetve az Uzsoki Utcai Kórház. 
A Semmelweis Egyetem mindkét szülészeti és nőgyógyászati, valamint az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának is adományoztak hallásszűrő készüléket. Emellett a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájára két eszköz kerül: az EMMI az újszülöttek, a gyermekmentő szolgálat a nagyobb gyerekek hallásszűréséhez szükséges készüléket biztosítja.

Dobozi Pálma
Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.