Rövidesen alapszintű újraélesztési képzésen vehetnek részt a Központi Igazgatási Épület dolgozói az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) orvosainak közreműködésével. Az épületben a tervek szerint helyet kap egy félautomata defibrillátor, amelynek helyes használatát tanulhatják meg a munkatársak, segítve a közelben lévő újraélesztő team munkáját. Elsőként dr. Szász Károly kancellár végezte el az AITK által tartott újraélesztési tanfolyamot.

RS54635_KA-20161024-IMG_1589-scr (1)A képzés elméleti és gyakorlati részből áll. Az elméleti oktatás érinti, hogy miként lehet felismerni a keringés leállását, vagyis az újraélesztés elkezdésének szükségességét, illetve azt is, miként kell értesíteni az újraélesztő teamet vészhelyzet esetén. Az oktatás gyakorlati része olyan lépések begyakorlását teszi lehetővé, mint például a légutak szabaddá tétele vagy épp a mellkaskompresszió szakszerű elvégzése és a félautomata defibrillátor helyes használata.

Dr. Szász Károly kancellár hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai, függetlenül attól, hogy egészségügyi végzettségűek-e, ismerjék a újraélesztés alapjait, és szükség esetén ezt alkalmazni is tudják. Ezért döntött amellett, hogy ő maga is elvégezi a tanfolyamot. 

A tervek szerint a központi épület munkatársai kiscsoportokban vesznek majd részt a pár órás képzésen – mondta el dr. Gál János, az AITK igazgatója, aki hangsúlyozta: az újraélesztés szempontjából az első öt perc számít a leginkább kritikus időszaknak, ezért fontos, hogy minél többen legyenek tisztában az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalókkal, mivel ez adott esetben segítséget jelenthet annak a szakértő orvosi teamnek is, akik a közvetlen közelben lévő klinikákról a helyszínre érkeznek.

A tervek szerint a jövőben az Elméleti Orvostudományi Központ és a Nagyvárad Téri Elméleti Tömb épületében is helyet kapna félautomata defibrillátor, és ezzel párhuzamosan az ott dolgozó, nem egészségügyi végzettségű munkatársaknak is lehetőségük lesz újraélesztési tanfolyam elvégzésére.

Keresztes Eszter, Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.