RS54675_KA-20161020-IMG_0986-scr (1)Az iráni Shahid Beheshti Orvostudományi Egyetem delegációja látogatott a Semmelweis Egyetemre dr. Ali Asghar Peyvandi elnök vezetésével. A bemutatkozó látogatás elsődleges célja a két intézmény közötti lehetséges együttműködési területek feltérképezése volt. A hat tagú delegációt dr. Szél Ágoston rektor, dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes, dr. Zelkó Romána dékán és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató fogadta, a megbeszélésen részt vett továbbá dr. Szigeti Gyula, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatásért-fejlesztésért felelős elnökhelyettese is.

RS54662_KA-20161020-IMG_1041-scrAz iráni egyetemet dr. Afshin Zarghi, kutatási és technológiai elnökhelyettes mutatta be. Beszélt az oktatási és kutatási tevékenységekről, kiemelve a gyógyszerfejlesztési és az élelmiszerbiztonsági területeken végzett kutatást. A megbeszélésen kiemelt téma volt a gyógyszerkutatás, így az iráni vendégek külön bemutatták a gyógyszertudományi karukat, és annak tudományos munkáját.

A Semmelweis Egyetem legfőbb kutatási területeit dr. Bagdy György ismertette, majd dr. Zelkó Romána dékán a Gyógyszerésztudományi Karon folyó kutatásokról beszélt, melyek többek között az endokrinológia, a daganatos megbetegedések és a személyre szabott medicina területeit érintik.

Dr. Hassan Yazdanpanah, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségének technológiai attaséja beszámolt arról, hogy 2015 végén Budapest és Teherán aláírt egy technológiai együttműködési megállapodást dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökének közreműködésével. Megítélése szerint az ennek nyomán létrehozott pénzügyi alap jó lehetőséget ad a két intézmény közötti kutatási együttműködések kialakítására és fejlesztésére a jövőben.

A megbeszélés végén dr. Szél Ágoston röviden összefoglalta, hogy a gyógyszerésztudomány bizonyul az együttműködést leginkább elősegítő területnek, illetve a doktori iskolák közötti esetleges kooperációban is lát lehetőséget. A rektor szólt arról is, hogy az iráni hallgatók nagyon erős, jó alappal érkeznek a Semmelweis Egyetemre.

Romhányi Kata, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.