Alapvetően gyógyító embernek tartja magát, ezért a jövőben még többet szeretne a pszichoterápiával foglalkozni dr. Túry Ferenc pszichiáter, pszichológus, a Magatartástudományi Intézet nemrég leköszönt igazgatója, aki igazgatóhelyettesként továbbra is az intézményben dolgozik majd.  Mint mondja, 9 éves igazgatói munkássága alatt fontos kihívásnak tartotta, hogy a Kopp Mária által létrehozott intézményt magas színvonalon vigye tovább, hogy megőrizze az összetartó közösséget, és hogy növelje az általuk oktatott tárgyak presztízsét. A sikeresség megítélése szubjektív, összességében mégis elmondható, hogy ezek a célok megvalósultak – teszi hozzá dr. Túry Ferenc hangsúlyozva, hogy ezek az eredmények nem az ő személyes érdemei.

RS52989_KA-20160829-IMG_7759-scrAz intézetvezetés a szakmai eredményeken túl a közösség összefogását és a szakmai közéletben való szereplést is jelenti – mondja dr. Túry Ferenc, aki igazgatóként arra törekedett, hogy a hierarchikus vezetés helyett a közösség akaratának érvényre jutása valósuljon meg. Az intézet profiljából is adódik, hogy komoly hangsúlyt helyeznek arra, hogy mint közösség is jól működjenek, és hogy az általuk oktatott tárgyakat a gyakorlatban is sikeresen alkalmazzák – mondja dr. Túry Ferenc. Hozzáteszi, már négy éve is arra készült, hogy leköszön a Kopp Mária által 1993-ban alapított intézet éléről, ám akkor rábeszélték, hogy maradjon. Hisz abban, hogy a vezetőcserék megfelelő utód esetén jót tesznek a közösségnek, ugyanakkor az oldott átmenetet is fontosnak tartja. Mint mondja, utóda, dr. Kovács József személye garancia arra, hogy azt a komoly szürkeállományt, ami az intézetben felhalmozódott, meg tudják őrizni.

Dr. Túry Ferenc fontosnak tartja, hogy kollégáival együttműködve sikerült elfogadottabbá tenniük az általuk oktatott pszichológiai tárgyakat a hallgatók és a kollégák körében. Most is vannak persze olyanok, akik feleslegesnek tartják ezeket az órákat, de egyre többen ismerik fel, hogy a biológiai vonatkozáson túl érdemes foglalkozni a betegségek pszichológiai, kulturális, társadalmi aspektusaival is. Ez persze nem az ő személyes érdeme – mondja, ehhez az is kellett, hogy az intézet mint közösség jól működik, valamint, hogy az egyetemen is felnőtt egy olyan oktató- és vezetőgeneráció, akik már tanultak pszichológiát, és felismerték, hogy a gyógyításban is használni tudják ezt a tudást.

RS52994_KA-20160829-IMG_7741-scrA jövőről szólva dr. Túry Ferenc elmondta, hogy szeretne több időt szentelni a „hóbortjainak”. Fontos számára a zene, csaknem negyven éve citerázik. Mint mondja, ehhez ért a legjobban, a szakmájában ezt nehéz megvalósítani, egy-két területen el lehet mélyedni, de mindig azt érzi az ember, hogy mi mindenhez nem ért még.  Emellett érdekli a fotózás és az írás is, ezekkel is szeretne többet foglalkozni. Alapvetően mégis gyógyító embernek tartja magát, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett általános orvosként, majd neurológus, pszichiáter szakvizsgát tett, elvégezte a Kossuth Lajos Tudományegyetem pszichológia szakát. 15 évig dolgozott a DOTE Ideg- és Elme­gyógyászati Klinikáján, majd 11 évig volt a miskolci Megyei Kórház I. Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa, 2001 óta dolgozik a Semmelweis Egyetemen. Szűkebb szakterületének az evészavarok és egyéb szomatikus betegségek számítanak. Tervei szerint a pszichoterápia még inkább előtérbe kerül majd az életében, jelentősebb tudományos kutatásokba azonban nem szeretne belefogni.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.