RS54202_KA-20161010-KA__2081-scrA thaiföldi Naresuan Egyetem delegációja tett látogatást a Semmelweis Egyetemen, melynek célja az volt, hogy feltérképezzék, milyen közös kutatásokban, oktatói és hallgatói csereprogramokban tud együttműködni a két intézmény. A dr. Sujin Jinahyon elnök vezetésével érkezett 16 fős delegációt dr. Szél Ágoston rektor, dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes és dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője fogadta, valamint az Általános Orvostudományi Kar képviseletében dr. Mócsai Attila, a Külföldi Hallgatók Titkárságának igazgatója.

A találkozón dr. Pop Marcel bemutatta a Semmelweis Egyetem oktatási, kutatási tevékenységét, nemzetközi kapcsolatait, csereegyezményes programjait, az Erasmus+ kreditmobilitási program keretein belüli lehetőségeket és az egyetem különböző nemzetközi szervezetekben való tagságát. Az igazgató kiemelte, hogy a diákok 30 százaléka külföldről érkezik, és bár magas az ázsiai hallgatók száma, jelenleg még nem tanul thai diák az egyetemen.

RS54181_KA-20161010-KA__2128-scrA thai delegáció videóprezentációban mutatta be a Naresuan Egyetemet, mely a QS University Rankings Asia 2015-ben készített rangsora szerint Thaiföldön a 9., míg Ázsiában a 251. legjobb egyetem. A prezentációból kiderült, a thai egyetem három legfontosabb pillére az egészségtudomány, a tudomány és technológia, valamint a társadalomtudományok.

A lehetséges együttműködési területek beazonosítása kapcsán dr. Szél Ágoston kiemelte, hogy a Naresuan Egyetem Társadalomtudományi Karának működési területei kapcsolódási pontot jelenthetnek a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának tevékenységeivel. A thai delegáció egyebek mellett arról is érdeklődött, hogy miként járul hozzá a Semmelweis Egyetem a magyar egészségügyi ellátáshoz. A rektor  kiemelte a prevenció fontosságát a várható átlagéletkor növelésében, és elmondta: az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldásokat dolgozzon ki az egészségügyi ellátásban fellelhető problémák kezelésére és az egészségügyi rendszer javítására.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes többek között arról is beszámolt, hogy a várható átlagéletkor Magyarországon jóval alacsonyabb, mint Thaiföldön, és megemlítette a halálozásokat okozó betegségek arányát is. Külön érdeklődtek a thai delegáció tagjai arról, hogy melyek a leggyakoribb rákos megbetegedések Magyarországon.

RS54172_KA-20161010-KA__2158-scrDr. Szél Ágoston és dr. Pop Marcel jelezték a thai delegáció elnöke felé, hogy novemberben látogatást tesznek a Chulalongkorn Egyetemen Bangkokban. Dr. Sujin Jinahyon szándéka szerint fogadni szeretné a magyar delegációt a Naresuan Egyetemen is, ahol folytathatják a most elkezdett egyeztetést. Az elnök úgy fogalmazott: a mostani látogatással egy híd épült a Naresuan Egyetem és a Semmelweis Egyetem között, mely kapcsolatot a jövőben szeretnék tovább mélyíteni és erősíteni.

Romhányi Katalin, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.