Egészségügyi válsághelyzeti gyakorlatot tartottak a Semmelweis Egyetemen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével. A szimuláció célja az volt, hogy az adott klinika munkatársai begyakorolhassák a válsághelyzeti feladatokat, a válsághelyzeti terv végrehajtását, és később, egy esetleges valós helyzetben az egyetem vezetői, valamint az orvosok és az ápolók az eddigieknél is hatékonyabban tudjanak együttműködni a hatóságokkal.

RS54124_KA-20161012-IMG_0466-scrA szimulált válsághelyzetben 13 órakor baleset történt a Szentkirályi utca Baross utcához közelebb eső szakaszán: a járdára hajtott és a falnak ütközött egy furgon, mely veszélyes anyagot szállított. Ismeretlen eredetű folyadék folyt az úttestre, a baleset helyszínét megközelítő három járókelő rosszul lett. A Szentkirályi utcai portaszolgálat hívta a 112-öt, jelezve hogy egy veszélyes anyaggal teli kanna is sérült. A kiérkező tűzoltók a Katasztrófavédelmi Mobil Labor segítségével bemérték a kifolyt mérgező anyag koncentrációját, mely magasnak bizonyult, és így veszélyeztette a helyszínhez legközelebb eső Transzplantációs és Sebészeti Klinikát, ahol a magas- és mélyföldszinti részen elrendelték az ún. elzárkóztatást. Ennek során bezárták a klinika bejárati ajtóit, ablakait, lekapcsolták a szellőzőberendezést, részleges áramtalanítást hajtottak végre. A gyakorlatot olyan időpontra időzítették, hogy ne zavarja a járóbetegellátást.

A helyszíni eseményekkel párhuzamosan a szenátusi terembe összehívták a Válsághelyzeti Operatív Csoportot, melynek tagjai osztott képernyős kivetítőkön élőben követték a történteket.

RS54081_KA-20161012-IMG_0600-scrDr. Szász Károly kancellár a gyakorlatot követően hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem az első fővárosi egészségügyi intézmény, mely ilyen nagyszabású, komplex válsághelyzeti gyakorlatot tartott. A kancellár köszönetet mondott az akcióban résztvevő munkatársaknak. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a szimuláció során egy klinika esetében kipróbálhatták a válsághelyzethez kapcsolódó folyamatokat, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika pedig jól vizsgázott.

RS54079_KA-20161012-IMG_0605-scrDr. Máthé Zoltán, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója, a Belső Klinikai Tömb Válsághelyzeti Operatív Csoportjának vezetője pozitívan értékelte, hogy részt vehettek ebben az egyedülálló gyakorlatban. Egy súlyos betegeket ellátó egészségügyi intézményben külön kihívás, hogy a legmegfelelőbben járjunk el egy esetleges katasztrófa-, illetve válsághelyzetben, a szimuláció pedig lehetőséget adott arra, hogy végigpróbáljunk minden lépést, a különböző szervezeti szintek működésétől a riadóláncig.

Mint azt Mészáros István biztonságtechnikai igazgató elmondta: a gyakorlat sikeres volt, elérte a célját, fontos tapasztalatok vonhatók le belőle. A szimuláció célja az volt, hogy az érintett klinika személyzete begyakorolja a válsághelyzeti feladatokat, azon belül is az elzárkóztatást. A szimuláció alkalmas volt az újonnan alakult válsághelyzeti törzsek reakcióidejének vizsgálatára, illetve szakmai felkészítésükre, valamint azt is megtapasztalhatták a résztvevők, hogy miként kell együttműködni a hatóságokkal – mutatott rá.

A szimuláció néhány órás forgalomkorlátozással járt, de az oktatásban, betegellátásban és az irodai munkában nem okozott semmilyen fennakadást.

DP
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Galéria

8kép

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.