Németországból érkezett haza a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika élére dr. Sárdy Miklós, aki az elmúlt kilenc évben a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen gyógyított, kutatott és oktatott. Az új igazgató a német követelményekhez mérve is nagyon magas színvonalúnak látja a klinikán folyó munkát. Elsősorban a betegturizmus, a fizetős ellátások és az e-learning területén fejlesztene.

Dr. Sárdy Miklós élete, ahogy ő fogalmaz, kissé olyan volt eddig, mint egy költöző madáré. Diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte, de már a hatodévet megszakítva egy évet töltött Heidelbergben kutatással. 1994-ben tért vissza, és 1995-ben fejezte be az egyetemet, majd rögtön a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán kezdett el dolgozni. „Mindig is szerettem a bőrgyógyászatot, amihez a Szent István Kórházba kihelyezett gyakorlaton kerültem igazán közel” – emlékszik vissza. Három évvel később, 1998-ban Kölnbe ment egy kétéves kutatási ösztöndíjjal, majd ismét a hazai klinikai munka következett. 2005-től újra a külföldi tapasztalatszerzésé lett a főszerep, az Egyesült Államok legnagyobb orvosi kutatóintézetében, a National Institute of Health-ben bőrrákkal kapcsolatos alapkutatással foglalkozott. Az amerikai évek után Münchenben folytatta pályáját, ahol immár a kutatás, gyógyítás, oktatás hármas egységét is napi szinten megtapasztalhatta. „Mindhárom területet szeretem, és az adja a pezsgést az életemben, ha a hármas funkciót egyszerre végezhetem” – fogalmazott. A Ludwig Maximilian Egyetemen a laborral és ambulanciával is rendelkező autoimmun részleg vezetője volt, és itt szerezte habilitációját is. Kilenc év után új kihívásokat keresve pályázta meg a klinikaigazgatói posztot.

Dr. Sárdy Miklós úgy fogalmaz: a klinika az oktatás, a kutatás és a gyógyítás területén is eléri a német szakmai színvonalat. Meglátása szerint elődje, dr. Kárpáti Sarolta mindhárom területen igen jól kiépített rendszert hagyott rá, így alapvető változtatásokat nem lát szükségesnek. Ezzel együtt természetesen van, amit haza kíván hozni németországi tapasztalatai alapján. A legfontosabb ezek közül a betegturizmus fejlesztése, mint mondja, németországi munkahelyén ez adta a bevételek öt százalékát. Dr. Sárdy Miklóst, mint az autoimmun bőrbetegségek nemzetközi szakértőjét, korábban elsősorban orosz, ukrán és Egyesült Arab Emirátusok-beli, valamint szaúd-arábiai betegek keresték fel Németországban. Az egyetemi klinika szolgáltatásai számára is ezen ország betegei jelenthetik a célcsoportot – mondta.

A fejlesztendő területek között említette az új igazgató a magánorvosi ellátást. A klinika már most is nyújt olyan szolgáltatásokat, melyeket az OEP nem finanszíroz, ám érdemes e területnek nagyobb hangsúlyt adni, mivel – mint arra rámutatott – óriási az igény ezekre az elsősorban a bőrgyógyászati kozmetológia körébe tartozó ellátásokra (pl. lézerkezelés, anyajegyeltávolítás). További vonzerőt jelenthet a páciensek számára, hogy a klinika neve garancia a magas színvonalú, a szakmai sztenderdeknek megfelelő kozmetológiai ellátásra, sok ugyanis az alacsony színvonalon ellátó szolgáltató ezen a területen – jegyezte meg. Szerinte e terület erősítése mindenki számára előnyös, hiszen a klinika és a dolgozók is pluszbevételhez juthatnak.

Az oktatás kapcsán kiemelte a szóbeli vizsgáztatás előnyeit, ami tapasztalatai szerint érezhető többletet ad a magyar hallgatók tudásához, jobban klinikusi gondolkodásra serkent, mint a tesztkérdések. Amit ezen a területen fejlesztene az az e-learning, nagyon fontosnak tartja, hogy legyen online elérhető, megfelelő mennyiségű képanyag a különböző bőrbetegségekről. Tervei között szerepel egy olyan adatbázis létrehozása, melyben a képek mellett anamnézis is található, így a hallgatók a látvány és a beteg elmondása alapján próbálhatnák megállapítani, hogy milyen problémáról van szó.

A kutatásban a klinikán jelenleg nagyon hangsúlyos a dermatitis herpetiformisnak, vagyis a lisztérzékenység bőrgyógyászati manifesztációjának a vizsgálata. Az új igazgató emellett erősítené a szintén a hólyagos autoimmun betegségek körébe tartozó bullosus pemphigoid kutatását. Münchenben ez volt a fő kutatási témája, és szeretné hazahozni az ehhez szükséges technikát, valamint egy lübecki központú konzorciummal való együttműködést is. Ez a konzorcium egyébként több mint száz olyan kutatót tömörít, akik az autoimmun hólyagos betegségekkel foglalkoznak.

Dr. Sárdy Miklós fő kutatási témájában, a hólyagos autoimmun betegségek terén elődje, dr. Kárpáti Sarolta tanítványa volt. Nevéhez szabadalom is fűződik, ő állított elő először humán szöveti transzglutaminázt működőképes formában, melyet később egy diagnosztikai teszt előállítása céljából kezdtek ipari mennyiségekben gyártani. A szöveti transzglutamináz ELISA teszt a lisztérzékenység kimutatására szolgál, aminek ritka variánsa, a dermatitis herpetiformis, szintén gyakran kimutatható vele.

Az igazgató hangsúlyozta: a klinika vezetése során a hosszú távú érdekek szolgálatát kívánja szem előtt tartani, mint fogalmazott, korrekt, tisztességes és demokratikus vezető szeretne maradni.

Dobozi Pálma
Fotó: Adrián Zoltán

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.