Gyakorló kórházi címet biztosító oklevelet adott át a Szent Imre Egyetemi Oktatókórháznak a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara (ÁOK) nevében dr. Szél Ágoston rektor és dr. Hunyady László dékán. A címet ünnepélyes keretek között dr. Bedros J. Róbert főigazgató és dr. Kerkovits András orvosigazgató-helyettes vették át a kórház dolgozóinak jelenlétében.

KA-20160927-KA__5832Dr. Kerkovits András orvosigazgató-helyettes a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház tevékenységének ismertetése során elmondta, az intézmény jelentős közlekedési csomópontban helyezkedik el, a főváros legsűrűbben lakott kerületében, Újbudán. Kitért rá, a tömbkórházat mentőhelikopterrel is meg lehet közelíteni, az ellátás korszerű eszközökkel, felújított, komfortosított épületben zajlik több mint 670 ágyon. Dr. Kerkovits András beszámolt róla, 1990 óta állnak kapcsolatban a Semmelweis Egyetemmel, akkor a patológia kapta meg a teljes körű képzési jogot, a többi osztályt részképzésre akkreditálta az egyetem, emellett a Szent Imre kórház évek óta az Egészségtudományi Kar szakoktató kórháza, valamint a sebészeti profil is oktató címet kapott korábban.

KA-20160927-KA__5846Az egyetem az oktatás szolgálatában áll, minden ennek a célnak van alárendelve, ezért nem minden esetben tudja azt a fajta sokszínűséget nyújtani a medikusoknak, mint egy nagyobb terület teljes beteganyagát fogadó kórház – mondta az együttműködés kapcsán dr. Szél Ágoston rektor. Hozzátette, ha az orvosképzés minőségét egy ilyen együttműködéssel is tudják fokozni, akkor az az egyetem, a kórház, a medikusok és végső soron az ország teljes egészségügyének érdekeit javítani tudja.

KA-20160927-KA__5884„A hazai és nemzetközi rangsorokban egyaránt előkelő helyen szerepel a Semmelweis Egyetem, ezért is fontos, hogy ennek a minőségnek a tiszteletben tartása mellett válasszunk magunknak partnereket” – mondta dr. Hunyady László, az ÁOK dékánja. Kitért rá, fontos, hogy a hallgatók ne csak az egyetemi intézményekben, hanem a lakóhelyükhöz közel is gyakorlatban részesüljenek. A dékán hozzátette, az egyetem és a kar vezetésének törekvése, hogy ne csak a klinikákon belül történjen a hallgatók gyakorlati oktatása, hanem azokat a kórházakat is bevonják a képzésbe, ahol valóban magas színvonalú ellátás folyik. Dr. Hunyady László elmondta, a jövőben a hallgatók csak akkreditált képzőhelyen teljesíthetnek a képesítési és kimeneti követelményekben előírt szakmai gyakorlatot. Az akkreditációval magasabb színvonalú intézményekben biztosíthatják a hallgatók képzését.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.