_MG_5613A hagyományoknak megfelelően a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös szervezésében idén is a Semmelweis Egyetem Nagyvárad Téri Elméleti Tömbje adott otthont a tűzoltók lépcsőfutó bajnokságának. A 17. lépcsőfutáson a több mint kétszáz tűzoltó mellett az egyetem biztonságtechnikai igazgatója, Mészáros István is elindult házigazdaként és csoportjában a 9. helyen végzett. Mészáros István a verseny mellett arról is beszámolt, hogy a NET épületének tűzvédelmi célú fejlesztéseire a közeljövőben 33 millió forintot fordít az egyetem.

IMG_0028Az országos versenyen a résztvevőknek teljes védőfelszerelésben, acélpalackos légzőkészülékben kellett felfutniuk a NET huszonharmadik emeletére. Ez komoly fizikai megterhelést jelent, ugyanis a védőfelszerelés összsúlya megközelíti a harminc kilogrammot. A versenyzők férfi és női kategóriában, korcsoport szerinti osztásban, egyénileg és párban is indulhatnak. Az egyéni abszolút kategóriát Pauska Krisztián, a tiszaújvárosi FER Tűzoltóság tűzoltója nyerte, aki 2 perc 29 másodperc alatt küzdötte le az embert próbáló távot. Mészáros István, a Biztonságtechnikai Igazgatóság igazgatója a maga csoportjában 21 indulóból a 9. helyen végzett, 4 perc 3 másodperc alatt teljesítve a távot. Mint mondta, egy ilyen megterhelés során az embernek kétszer kell átlépnie saját határait: először az izmok adják fel a küzdelmet, majd a végén a légszomjjal kell megbirkózni, amit a légzőkészülék viselése is nehezít. Az igazgató elmondása szerint éppen saját határainak leküzdése miatt indult el a versenyen, valamint azért, hogy kifejezze tiszteletét a tűzoltók iránt, akik nap mint nap hasonló körülmények között mentenek életeket.

_MG_6431Mészáros István a verseny kapcsán elmondta, az 1974-ben épült, mára tűzvédelmileg sok szempontból fejlesztendő NET épületében a rendezvényterek biztonságtechnikai felújítása nemrégiben befejeződött. Ennek folytatásaként a Műszaki Főigazgatóság javaslatára dr. Szász Károly kancellár mintegy 33 millió forint átcsoportosítását engedélyezte, amivel további tűzvédelmi célú fejlesztések valósulnak meg. Mészáros István beszámolt róla, a NET épületében még idén elkezdődik a füstmentes lépcsőház felújítása, a menekülési irányfények és a biztonsági világításrendszer fejlesztése, valamint megkezdik az vízköddel oltó automata berendezések tervezésének előkészítését. Mészáros István kiemelte, a fejlesztések célja, hogy a NET épülete minden korszerű biztonságtechnikai elvárásnak megfeleljen, és hogy a tűzoltók lépcsőfutása csak sportesemény maradjon.

Keresztes Eszter
Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.