RS49382_KA-20160621-KA__2561A körülmények nem mindig a legjobbak, de meg kell találni a módját, hogy a betegeket is ellássuk, a munkatársak is viszonylag jó műszerezettség és munkakörülmények között az elérhető legjobb javadalmazás mellett dolgozzanak és mindezt úgy, hogy hosszú távon is az egyetemmel tervezzenek – mondta dr. Németh Zsolt, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika új igazgatója, aki szerint ez nem egy könnyű feladat, mert sokszor pengeélen kell egyensúlyozni.

Dr. Németh Zsolt évek óta a klinika igazgatóhelyettese, megszokta már az adminisztratív munkát és a feladatok összehangolását, de – mint mondta – az első hónapok így is sűrűek voltak, mert a napi feladatokon túl elkezdte gőzerővel megvalósítani a saját terveit is. Ezek részben adminisztratív, részben a szakmai munkát érintő elképzelések. Sok elmaradt restanciánk volt, ami rendbe kellett tenni – fogalmazott. Az egyik első és legfontosabb feladatának tekintette egy igazságosabb bérstruktúra kialakítását a klinikán belül, ezzel összefüggésben pedig két új kollegát is fel tudtak venni négyórás állásba. Ugyancsak az első hónapok feladatai közé tartozott, hogy áttekintette a szerződéseket és a kötelezettségvállalásokat és ahol lehetett, racionalizálta ezeket. Egynél több ciklusban gondolkodom, mert egy klinika vezetése hosszútávú stratégiát igényel – hangsúlyozta dr. Németh Zsolt.

RS49379_KA-20160621-KA__2570-scrKiemelte: mivel a következő néhány évben várhatóan többen mennek nyugdíjba, nagyon fontos a fiatalok megtartása, akik frissen és motiváltan részt tudnak venni az oktatásban és a betegellátásban egyaránt. Természetesen azokra is számítunk, akik nyugdíjba mentek, de a napi munkában, a műtéteknél, az ügyeletekben a fiatalokra hárul a legtöbb feladat. Őket nemcsak idevonzani kell, hanem meg is tartani – vélekedett. Ezt szavai szerint inspiráló környezettel, izgalmas lehetőségekkel, valamint a szakmai fejlődés lehetőségével lehet elérni leginkább. Tudnunk kell nekik mutatni egy olyan klinikai életpálya modellt, amit jelenleg a magyar egészségügy nem tud felmutatni – jelentette ki az igazgató.
A célok között említette a jelenlegi egység megtartását is, vagyis azt, hogy együtt, egy klinikán dolgoznak az arc és állcsont sebészek, illetve a fogsebészeti beavatkozásokat végző fogorvosok (dentoalveoláris sebészek). Így a leggördülékenyebb a szakmai munka – szögezte le.

Kitért arra: a munkájuk és a klinikán elérhető szakterületek iránt folyamatosan nagy az érdeklődés, rengeteg a rezidens, viszont az ellátóhelyek száma egyre kevesebb. Az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika végzi jelenleg fél Magyarország ellátását 26 ággyal. Mi folyamatosan 120-140 százalékot teljesítünk a volumenkorláthoz viszonyítva, nagyon nagy forgalommal működünk – ismertette az igazgató. Szintén a klinikán látják el már harminc éve a fogyatékkal élő betegeket, két éve külön finanszírozással és a felújításnak köszönhetően a korábbinál jobb körülmények között.

RS50097_KA-20160630-IMG_3594-scrDr. Németh Zsolt úgy fogalmazott: a körülmények nem mindig a legjobbak, de meg kell találni a módját, hogy a betegeket is ellássák, a munkatársak is viszonylag jó műszerezettség és munkakörülmények között az elérhető legjobb javadalmazás mellett dolgozzanak és mindezt úgy, hogy hosszú távon is az egyetemmel tervezzenek. Ez nem egy könnyű feladat, mert sokszor pengeélen kell egyensúlyozni – tette hozzá.

Úgy látja, az egyetemi pálya mellett szól, hogy ez a szakmai fejlődés és a folyamatos tanulás záloga. Itt adódnak érdekes esetek, itt van mód új sebészeti eljárások megismerésére, szakmai tanulmányutak elnyerésére. Mi pedig megbecsüljük azt a tudást, új ismeretet, amit ezekről a helyekről visszahoznak a klinikára – hangsúlyozta az igazgató.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.