Négy betegen végeztek MR fúziós ultrahangvezérelt prosztatabiopsziát az Urológiai Klinikán a Marosvásárhelyi Egyetem és a német homburgi Biojet cég együttműködésével, Magyarországon első alkalommal. Az MR fúziós ultrahang egy új vizsgáló módszer, amely javítja a prosztatarák igazolásának érzékenységét, ami nagy előrelépést jelent a betegség felismerésében és a megfelelő kezelés tervezésében – mondta dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

A professzor kiemelte, a prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata: hazánkban évente mintegy 4500 férfinél diagnosztizálják és mintegy 1300 beteg halálát okozza. A prosztatarák a várható élettartam növekedésével a társadalom egyre nagyobb hányadát érinti, mivel előfordulási valószínűsége az életkorral emelkedik. A növekvő betegszámmal és a szükséges kezelések számának emelkedésével együtt pedig az anyagi terhek is növekednek.

RS49204_NyiradyPeter-scrAz elmúlt évtizedben a prosztatarák kezelése jelentős változáson ment át – hangsúlyozta dr. Nyirády Péter. A korábbi szemlélet a széles körű szűrést, a betegség korai felismerését célozta, és valamennyi prosztatadaganat kezelését előirányozta. Az új vizsgálati eredmények alapján mára csak a szignifikáns (a beteg életkilátásait befolyásoló) daganatok diagnosztizálása és kezelése vált elsődleges feladattá. A jelenleg alkalmazott kivizsgálás során a PSA és/vagy a végbélen keresztül történő prosztata-tapintás veti fel a daganat lehetőségét. Ezt követően transrectális, vagyis végbélen keresztül történő ultrahangvezérelt (TRUS) prosztata biopsziát végzünk a tumor igazolására – ismertette dr. Nyirády Péter hozzátéve,  a TRUS vezérelt biopszia nem célzott vizsgálat, hanem ilyenkor a prosztata adott régióiból vesznek mintát. A klinikaigazgató kiemelte, a transrectalis ultrahang vizsgálattal szemben előnyt jelent a diagnosztikában a multiparametrikus (több paraméterre kiterjedő) MR által kimutatott területek UH-vezérelt biopsziája: így ugyanis csak az MRI által észlelt daganatgyanús területből történik célzott mintavétel.

Az MR fúziós ultrahang egy új vizsgáló módszer, mely a MR és a transrectalis ultrahang képalkotásának eredményeit veti össze, azok előnyös tulajdonságait ötvözi egy közös képanyagban – mondta dr. Nyirády Péter hozzátéve, számos nemzetközi tanulmány igazolta már a módszer előnyét, azaz a nagyobb számú szignifikáns daganat felismerését a klinikailag inszignifikáns daganatok kizárásával párhuzamosan.

IMGP2714cutAz MR fúziós ultrahang javítja a prosztatarák igazolásának érzékenységét, lehetővé teszi az MR által észlelt tumorgyanús területek ultrahangvezérelt célzott biopsziáját. Külön kiemelendő, hogy ezzel a módszerrel emelkedik a szignifikáns prosztatadaganatok kimutatásának aránya is – vélekedik a professzor. Az MR fúziós ultrahang alkalmazásával a daganatok hatékonyabb szűrése és főleg a kezelést igénylő daganatok felismerésének javulása várható, mely jelentős előrelépést jelenthet a betegek számára.

A korszerű technika mellett fontos, hogy megfelelő szaktudású uro-radiológus is részt vegyen a biopszia tervezésében – hangsúlyozta dr. Nyirády Péter. Az MR fúziós ultrahang a prosztatarák diagnosztizálása mellett a stádium meghatározásában, a lokális kiterjedés megítélésében, a terápiaválasztásban, és az alkalmazott kezelés hatékonyságának követésében is szerepet játszhat a jövőben.

KeE
Forrás: Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
Fotó: Urológiai Klinika és Kovács Attila (SE)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.