Kiemelten fontos, hogy egységes szemléletben, átfogó képet kapjanak az orvostanhallgatók az onkológiáról, beleértve a megelőzést és szűrést, a daganat diagnosztikát és az onkoterápia három alappillérét: a daganatsebészetet, a sugárterápiát és a gyógyszeres kezeléseket is – hangsúlyozza dr. Polgár Csaba, aki július 1-jével vehette át öt évre szóló megbízatását az egyetem Onkológiai Tanszékének élén. Mint elmondta: a tanszék két évvel ezelőtti létrehozása és a graduális képzés egy évvel ezelőtti elindulása fontos, hiánypótló lépés volt az egyetem életében, vezetői tervei között ugyanakkor kiemelt helyen szerepel, hogy az onkológia önálló féléves tantárggyá váljon.

RS53138_AG_20160914_0006-scrIdén szeptemberben indult a második olyan tanév, amikor az Általános Orvostudományi Kar ötödéves hallgatói az önálló tanszék által szervezett onkológia oktatásban részesülhetnek. Korábban csak elosztva, a különböző tantárgyak keretében történt ennek a szakterületnek a graduális oktatása – emlékeztetett dr. Polgár Csaba a Semmelweis Egyetem Onkológiai Tanszékének vezetője, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató helyettese, az OOI Sugárterápiás Központjának vezetője.

Az onkológia oktatása jelenleg a gasztroenterológia – belgyógyászat IV. tárgy keretében történik, körülbelül az óraszám harmadában, magyar, angol és német nyelven. Dr. Polgár Csaba elmondta: a rendelkezésre álló időkeretben törekszenek átfogó képet adni az onkológiáról. A tantermi előadások során foglalkoznak a daganatos betegségek előfordulásának gyakoriságával, a megelőzéssel, a szűrésekkel, a daganat diagnosztikával, valamint a komplex onkoterápia alapelveivel, a daganatsebészettel, a sugárkezeléssel és a gyógyszeres terápiával. A gyakorlati órákon mindegyik diszciplínát testközelből is megismerhetik a hallgatók, így meg tudják nézni, miként működik a képalkotó és molekuláris patológiai diagnosztika, a daganatsebészet, a sugárterápia. Mindezt kiegészíti a 4 órás klinikai onkológiai gyakorlat. Ennek keretében nemcsak kemoterápiás kezelést láthatnak a hallgatók, hanem külön hatvan perces gyakorlat keretében, videóprezentációk segítésével onkoteam megbeszéléseken is részt vehetnek. Ezekből megismerhetik, hogy egy-egy beteg esetében miként áll össze a terápiás terv a multidiszciplináris onkológiai csapatmunka segítségével.

Az oktatásban kiemelt hangsúlyt kell helyezni a sugárterápiára és a gyógyszeres kezelésekre, mivel az onkológia ezen területeit az egyéb tantárgyak nem érintik részleteiben – mondja a tanszékvezető. Tapasztalatai szerint a hallgatók nagyon pozitívan értékelik, hogy az Onkológiai Intézet központi műtőblokkjában párhuzamosan folynak a különböző típusú daganatsebészeti beavatkozások, és egy három órás gyakorlat során több daganattípus műtétjét is élőben megtekinthetik.

RS53141_AG_20160914_0022-scrDr. Polgár Csaba az első, nagyon fontos lépésnek nevezte az önálló tanszék létrehozását, ugyanakkor vezetői programjában célként fogalmazta meg, hogy – a három vidéki orvosegyetemhez hasonlóan – a Semmelweis Egyetemen is önálló féléves tárgy lehessen az onkológia. Amennyiben ez megtörténik, a jelenleginél is bővebb tematikával még átfogóbb képet kaphatnának a hallgatók az onkoterápiáról, beleértve mindhárom fő modalitást: a daganatsebészetet, a sugárterápiát és a gyógyszeres kezeléseket (kemoterápia, célzott biológiai terápia, hormonkezelés, immunterápia), valamint a klinikai munkához nélkülözhetetlen diagnosztikai ismereteket (képalkotó diagnosztika, molekuláris patológia).

Az Onkológiai Tanszéknek jelenleg három oktatója van: dr. Polgár Csabán kívül a szintén az OOI-ban dolgozó Takácsi Nagy Zoltán egyetemi docens, valamint dr. Dank Magdolna egyetemi docens, aki a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának és a Tömő utcában működő Klinikai Onkológiai Tanszéki Csoportnak a vezetője. Rajtuk kívül a gyakorlatok vezetésében megbízási szerződéssel az Onkológiai Intézet csaknem ötven munkatársa vesz részt. A gyakorlatok mintegy 80 százaléka az OOI-ban történik, míg az onkoteam és a klinikai onkológia gyakorlatokban részt vesz az egyetem mindhárom belgyógyászati klinikája, illetve az Onkológiai Központ is.

Bár a tanszék elsődleges feladata a graduális oktatás, dr. Polgár Csaba szerint a tanszék létrehozásával a klinikai és a kutatási együttműködés is bővülhet az intézet és az egyetem között. Megnyílnak a lehetőségek a tudományos diákköri munkára is ezen a szakterületen, és kiemelten fontos cél, hogy a Doktori Iskolában is megjelenjenek az önálló onkológiai témák – mondta.

A Semmelweis Egyetem Onkológiai Tanszéke 2014 júniusában alakult meg újra, mintegy tízéves szünet után, dr. Kásler Miklós, az OOI főigazgatójának vezetésével. Ekkor megtörtént a keretek és a tematika kidolgozása, majd az oktatás a 2015/16-os tanévben indulhatott el. Dr. Polgár Csaba 2015. augusztus 1-jétől megbízott tanszékvezetőként látta el a feladatokat, öt évre szóló kinevezését pedig idén július 1-jével vehette át.

Dobozi Pálma
Fotó: Ancsin Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.