RS8614_KA-20131120-IMG_8146-perner-ferenc-interju-scrMagyar tudomány kategóriában Prima díjazott lett dr. Perner Ferenc, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika professor emeritusa, a hazai transzplantációs program elindításának úttörője. Ez azt is jelenti, hogy a tudományos területen ő a 2016-os Prima Primissima-díj egyik jelöltje.

Dr. Perner Ferenc Széchenyi-, Batthyány-Strattmann-, Szentgyörgyi Albert- és Magyar Örökség-díjas sebész. Ő végezte el az első sikeres, és tartós túlélést biztosító hazai veseátültetést, majd 1995-ben az első sikeres májtranszplantációt is. Ő alapította jelenlegi épületében az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáját, melynek első igazgatója volt. Dr. Perner Ferenccel készített korábbi interjúnk ide kattintva, míg Prima-díjjal összefüggő méltatása itt olvasható.

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke, dr. Csányi Sándor sajtótájékoztató keretében hirdette ki a díj jelöltjeit. Primákat idén is tíz kategóriában választottak, a teljes lista ide kattintva érhető el. Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kibővített elnöksége közülük választja majd ki titkos szavazással a Primissimákat, minden területről egyet. Emellett idén is SMS szavazással dől el ki lesz a közönségdíjas. Szavazni majd szeptember vége és december eleje között lehet. A szavazás részletei rövidesen elérhetőek lesznek a díj weboldalán és a Prima Primissima Facebook-oldalán.

Magyar tudomány kategóriában dr. Perner Ferenc mellett a további két Prima – és így Prima Primissima-jelölt – Bihari Mihály jogász, politológus és Maróth Miklós klasszika-filológus.

A Prima Primissima immár tizennegyedik éve irányítja rá a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre és a tehetségekre, valamint jelentős támogatást biztosít azoknak, akik példát mutatnak erőfeszítésből és minőségből, szórakoztatnak, táplálják a nemzeti büszkeséget, tudományos vagy oktatói teljesítményükkel építik közös jövőnket – olvasható az alapítvány honlapján.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.