Korábban aláírt megállapodások alapján két országból – Japánból és az Egyesült Arab Emírségekből – is érkeztek résztvevők a Semmelweis Egyetem költségtérítéses nyári szakmai programjaira. A Saitama Orvosi Egyetemmel 2002-ben kötött megállapodás alapján pedig idén is két magyar hallgató tölthette sebészeti gyakorlatát a japán Saitamában, míg onnan két vendéghallgató érkezett az egyetemi klinikákra.

IMG_0424A Post Mortem in Practice angol nyelvű egyhetes továbbképzésen négy japán patológus vett részt a Japán Patológus Társasággal kötött megállapodás alapján. A II. Sz. Patológiai Intézet által szervezett program lehetőséget adott a japán szakembereknek a látásmódjuk szélesítésére a post mortem patológiai diagnosztika területén. A kurzus gyakorlatorientáltsága, mely dr. Glasz Tibor kurzusigazgatónak köszönhető, elnyerte a patológusok tetszését, mivel a japán szakembereknek kevés lehetőségük van boncolásokat végezni hazájukban. Az augusztus első hetében megtartott képzés részét képezte a hisztológiai, citológiai konzultáció és jelentéskészítés is. A program szakmai elismertségét bizonyítja, hogy a Japán Patológus Társaság 5 kreditpontot adományoz a résztvevőknek, mely a szakvizsgánál érvényesíthető. A szakmai ismereteken túl a magyar kultúrát is bemutatták a vendégeknek a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által szervezett kulturális programok révén.

DSCN0913Az egyesült arab emírségekbeli Gulf Medical Universityről két turnusban összesen 12 hallgató érkezett az egyetem nyári szakmai programjára egy 2011-ben elindított együttműködés alapján. Az egyhónapos gyakorlat során a hallgatók betekinthettek az Egészségtudományi Karon belül a reumatológia, neurológia, hidroterápia, munkaterápia és sportterápia, továbbá a Fogorvostudományi Karon belül a Konzerváló Fogászati Klinika, a Fogpótlástani Klinika, az Orális Diagnosztikai Tanszék, a Parodontológiai Klinika, a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és a Fogászati Klinika mindennapjaiba. A hallgatók egyebek mellett pozitívumként értékelték, hogy részesei lehettek az érintett klinikák napi szintű betegellátásának, melyet a két karon dr. Horváth Mónika és dr. Balázs Mónika koordinált.

saitama hallgatók 1A Saitama Orvosi Egyetem és a Semmelweis Egyetem közötti megállapodás alapján az idén is két magyar hallgató töltötte júliusban egy hónapos sebészeti gyakorlatát Saitamában. Velük együtt utazott vissza Budapestre két japán hallgató, akik a Semmelweis Egyetem által szervezett szintén egy hónapos szakmai gyakorlaton vettek részt. A japán vendéghallgatók a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának szervezésében két hetet töltöttek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, majd egyikük két héten át az I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, társa pedig a II. sz. Belgyógyászati Klinikán folytatta gyakorlatát.

A Semmelweis Egyetemnek 2002 óta van hallgatócserére vonatkozó megállapodása a Saitama Orvosi Egyetemmel, amelyet 2013-ban határozatlan időre meghosszabbítottak.

A japán hallgatók az itt eltöltött gyakorlati idő végén magyarországi tapasztalataikról beszámolva elmondták, a program mind szakmai, mind egyéb szempontokból felülmúlta várakozásaikat. Lenyűgözte őket Budapest építészeti sokszínűsége és a történelmi emlékhelyek, külön kiemelték a Gellért-hegyet és az Andrássy utat. Ami a Semmelweis Egyetemet illeti, elismerően szóltak az orvosok felkészültségéről és segítőkészségéről, az egészségügyi dolgozókkal kialakult udvarias, szívélyes kapcsolatról, valamint a magyar és a külföldi hallgatók közvetlenségéről. Külön kiemelték, hogy a klinikai gyakorlat a szakmai tapasztalatokon túl az angol nyelv gyakorlása szempontjából is igen hasznos volt.

Kovács Marianna, Makádi Györgyi – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.