Az Elméleti Orvostudományi Központ aulájában avatták fel a dr. Kovách Arisztid portréját ábrázoló domborművet. A professzor a modern rendszerélettani szemlélet kialakításának egyik hazai úttörő kutatója és oktatója volt, ő alapította meg a jelenlegi Klinikai Kísérleti Kutató Intézet jogelődjét.

RS53119_ka-20160908-IMG_8681-scr

Dr. Szél Ágoston rektor, aki maga is dr. Kovách Arisztid tanítványa volt, köszöntőjében arról beszélt, a mostani hallgatók számára is meghatározóak azok a professzorok, akiknek szellemi hagyatékából a mai tanárok, kutatók is táplálkoznak. Mint mondta, a fiatal generáció tagjai a képzőművészeti alkotások révén testközelből is találkozhatnak azokkal a nagy személyiségekkel, akiknek szellemisége a mai napig fontos része a Semmelweis Egyetemnek úgy, mint a dr. Kovách Arisztid professzor által hátrahagyott tudás és szemléletmód.

RS53121_ka-20160908-IMG_8696-scrDr. Kovách Arisztid egész életét tettre kész, nagyformátumú humanista magatartás jellemezte – emlékezett vissza dr. Monos Emil, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet professor emeritusa. Mint elmondta, az 1920-as születésű dr. Kovách Arisztid 1944-ben az Élettani Intézetben élte át Budapest ostromát, ahol sebesülteket látott el és üldözötteket mentett. Dr. Monos Emil egykori professzorának életművét ismertetve kiemelte, hogy dr. Kovách Arisztid 1959-ben megalapította, majd 1990-ig igazgatta és fejlesztette a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet jogelődjét, valamint elindította, szerkesztette és részben írta A kísérleti orvostudomány vizsgáló módszerei c. hétkötetes módszertani könyvsorozatot, hozzájárulva a kísérletes orvostudományi kutatások fellendüléséhez. Intézetében megszervezte és elindította az élettan modern, rendszerszemléletű oktatását magyar nyelven, és részt vett az 1990-től induló angol nyelvű képzés előkészítésében – mondta dr. Monos Emil. Kitért rá, dr. Kovách Arisztid 1996-os halálával a magyar fiziológia és az általa alapított kutató- és oktatóintézet egyik meghatározó korszaka zárult le.

Dr. Fedina László, a Számítástechnikai Csoport (mai Informatikai Igazgatóság), valamint az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet Központi Laborjának volt igazgatója arra emlékezett, hogy dr. Kovách Arisztid közbenjárásának és felelősségvállalásának köszönhetően számos fiatal kutató töltött hosszabb időt külföldi kutatóintézetekben és épített ki hosszan tartó kapcsolatokat 1958 és 1965 között. Mivel ők mind hazatértek, ez később mások számára is megkönnyítette a nyugati tanulmányutak engedélyezését a hatalom részéről.

Dr. Sándor Péter, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet nyugalmazott egyetemi tanára szerint dr. Kovách Arisztid rendkívüli érzékkel figyelt fel a nemzetközi tudományos világ új eredményeire, felfedezéseire és az új eszközök hazai felhasználásának lehetőségeire. Kiemelte, a professzor képes volt felkelteni tanítványaiban a tudományos kutatások iránti érdeklődést.

RS53135_ka-20160908-IMG_8765-scr (1)A Klinikai Kísérleti Kutató Intézet igazgatója, dr. Benyó Zoltán a felavatott dombormű kapcsán elmondta, dr. Kovách Arisztid összetett személyiségjegyeit is sikerült visszaadnia a legkiválóbb pályamű elkészítőjének. Az emlékművet Solti András, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatója készítette. A portrét dr. Szentágothai János, dr. Kovách Arisztid közeli barátja és kollégája arcképével szemben helyezték el az Elméleti Orvostudományi Központ aulájában.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

11kép

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.