Augusztus 31-én kezdődik a beköltözés a Semmelweis Egyetem kollégiumaiba. A hallgatók hat intézmény – Balassa János Kollégium, Markusovszky Lajos Kollégium, Selye János Kollégium, Korányi Frigyes Szakkollégium, id. Bókay János Kollégium, Kátai Gábor Kollégium – közül választhattak a jelentkezéskor, ezekben összesen 979 férőhely áll rendelkezésre. Üres férőhely ezúttal sem maradt, az esetleges lemondásokat folyamatosan feltöltik a várólistáról – mondta Szabó Anna, a Kollégiumok Igazgatóságának igazgatóhelyettese. A beköltözésre egy héten keresztül lesz lehetőség – augusztus 31. és szeptember 4. között –, az ezzel kapcsolatos tudnivalókról minden hallgatót tájékoztattak.

RS52527_KA-20160811-IMG_6667-scrA férőhelyek elbírálásakor a gólyák szociális helyzetét és felvételi eredményeit, felsőbb évesek esetében pedig a tanulmányi eredményeket, valamint a közösségért végzett tevékenységet is figyelembe veszik.

A nyári időszakban a Kollégiumok Igazgatósága gondoskodott a lakószobák és a közösségi helyiségek tisztasági festéséről, de az elmúlt időszakban több másik fejlesztés is történt a kollégiumokban. Új előadótermeket alakítottak ki a Korányi Frigyes Szakkollégiumban, felújították a Kátai Gábor Kollégium néhány lakószobájának, illetve folyosóinak padlózatát. A Markusovszky Kollégiumban mintegy 30 lakószobába kerültek új bútorok a nyár folyamán, új tanulószobát és géptermet alakítottak ki, valamint a zuhanyzókat is felújították. Szintén a közelmúltban zajlott a Balassa János Kollégium két liftjének felújítása, emellett valamennyi kollégiumban fejlesztették az internethálózatot.

RS52530_KA-20160811-IMG_6661-scrA Semmelweis Egyetem kollégiumaiba minden évben nagyjából húsz százalékos a túljelentkezés. Akiket elutasítanak, várólistára kerülnek, onnan pedig folyamatosan bejuthatnak a kiköltözők helyére, így általában decemberig minden jelentkező kap kollégiumi elhelyezést. A kollégiumi élet segíthet a beilleszkedésben, a fővárosi életritmus kialakításában, a hallgatók olyan kulturális és társadalmi közegbe kerülhetnek, amit nem lehet máshol pótolni. Szabó Anna szerint mindegyik intézmény más-más előnyökkel rendelkezik: a nagyobb – Balassa és Markusovszky – kollégiumokban például több a rendezvény, nagyobb a nyüzsgés. A Kátai Gábor és az id. Bókay János Kollégiumokat az ETK hallgatói preferálják jobban.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.