A Semmelweis Egyetem kilenc kutatócsoportja nyert támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kutatói kreativitást és a kiválóság megerősítését célzó témapályázatán.

Az NKFIH kutatói kezdeményezésű témapályázatán – ami korábban Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) néven volt ismert – 7 milliárd forintos keretösszeg állt rendelkezésre a pályázók számára. A kiírásra tematikus prioritások nélkül bármilyen tudományterületen végezhető, ígéretes alapkutatási programok megvalósítására vonatkozó pályázatokat lehetett benyújtani. Összesen 1147 projektjavaslat érkezett, ezek közül 219 nyertest hirdettek.

A Semmelweis Egyetemről 75 kutatói kezdeményezésű témapályázatot nyújtottak be, ebből 9 kapott pozitív elbírálást, ami összesen 381 957 000 forintos támogatást jelent.

RS44143_KA-20160201-IMG_3663-scrA pályázaton támogatást nyert el Dr. Alberti-Dér Ágnes, a Farmakognóziai Intézet egyetemi adjunktusának vezetésével a Természetes eredetű citotoxikus diarilheptanoidok új forrásai: fitokémiai jellemzés és bioaktivitás-vizsgálat című projekt.

Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben zajló Klonális evolúció tér- és időbeli vizsgálata krónikus limfocitás leukémia személyreszabott kezeléséhez című nyertes kutatást Dr. Alpár Donát, az MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport tagja vezeti.

Pozitív elbírálást kapott Dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatójának vezetésével Az extracelluláris vezikulák heterogenitásának vizsgálata című projekt. 

Dr. Enyedi Ágnes, az MTA TKI Molekuláris Onkológia Kutatócsoport tudományos tanácsadója a II. Sz. Patológiai Intézetben A plazmamembrán Ca2+ATPáz sejtvándorlást szabályozó szerepe címmel vezet támogatott kutatást.

Dr. Geiszt Miklós, az Élettani Intézet egyetemi tanára és csapata A Nox5 élettani szerepének vizsgálata Nox5 génhiányos nyúlmodell felhasználásával című projekten dolgozhatnak pályázati támogatással.

Szintén nyertes pályázatot nyújtott be Dr. Kovalszky Ilona, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet egyetemi tanára és kutatócsoportja Párbeszéd a daganatsejtek és környezetük között. A fibroblaszt aktiváció szerepe a tumornövekedésben és invázióban címmel.

A neutrofil-eredetű extracelluláris vezikulumok keletkezésében és effektor funkcióiban résztvevő receptorok és szignalizációs utak című nyertes projekt vezető kutatója Dr. Ligeti Erzsébet, az Élettani Intézet igazgatóhelyettese.

Szintén támogatásban részesült Dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójának vezetésével A versenysport rövid- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásainak experimentális és klinikai vizsgálata elnevezésű kutatás.

Dr. Mócsai Attila, az Élettani Intézet egyetemi tanára vezette csoport A PLCγ2 jelpálya szerepe az oszteoklasztok fúziójában című projekthez nyert támogatást.

A döntés-előkészítés külső anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok és tudományterületi kollégiumok részvételével zajlott. A kutatói kezdeményezésű témapályázatokat az alábbi tudományterületek szerint bírálták el: Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma; Matematikai, Fizikai, Kémiai és Mérnöki Tudományok Kollégiuma; Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma; Agrár-, Környezet-, Ökológiai és Földtudományok Kollégiuma; Interdiszciplináris területek. Az öt tudományterület közül a legnagyobb összegű támogatást – 2,24 milliárd forintot – az Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma kapta, ahol a 329 beérkezett pályázat közül 55 lett támogatott.

Az összes pályázati nyertes listáját az NKFIH oldalán lehet megtekinteni.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.