Hegedűsné Ballai Judit 2012 óta dolgozik a Pulmonológiai Klinikán, múlt november óta látja el megbízottként a klinikavezető főnővéri feladatokat: az intézmény 82 szakdolgozójának munkáját irányítja. Bár az intenzív osztály és a műtő pörgéséhez képest más típusú kihívások elé állítja ez a feladat, fontosnak tartja, hogy van összetartó erő a klinika csapatában, ami a jó működés alapja.

RS49536_KA-20160614-KA__1157-scr„Mindig jól éreztem magam abban, amit csináltam, de amikor megtaláltak a lehetőségek a fejlődésre, továbbtanulásra, azokat megragadtam” – mondja a klinikavezető főnővér, mikor eddigi pályafutásáról mesél. Egészségügyi szakközépiskolában érettségizett, az álma pedig az volt, hogy műtőben dolgozhasson. A Szegedi Tudományegyetem klinikai központjában helyezkedett el az intenzív osztályon, majd aneszteziológiai asszisztensnek tanult. Ottani vezetője, dr. Méray Judit hatására elvégezte az egészségügyi főiskola diplomás ápoló szakát, később pedig – miután családi okokból Budapestre került – a Budai MÁV Kórházban dolgozott. 2008-ban került a Semmelweis Egyetemre, először az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikára, ahol epidemiológiai szakápolóvá is képezte magát, majd négy évvel később váltott, és azóta a Pulmonológia Klinikán dolgozik. Dr. Lorx András hívására érkezett ide, aki mellett altatásokat végzett. Később az intenzív osztály főnővére is lett, majd a klinikavezető főnővér helyettese, 2015 novemberétől pedig megbízott klinikavezető főnővér.

RS49527_KA-20160614-KA__1216-scrSokrétű a feladat, hiszen munkajogi kérdésekben éppúgy otthon kell lenni, mint a szervezésben, a logisztikában, az adminisztrációban, az empatikus hozzáállásról nem is beszélve – mondja jelenlegi feladatköréről, hangsúlyozva, hogy a nap 24 órájában kereshetik munkatársai. Alapelve, hogy mindenkit meg kell hallgatni, időt kell szánni az esetleges problémák, konfliktusok közös megbeszélésére és megoldására. Munkájában, mint fogalmaz, azt szereti leginkább, hogy úgy érzi, tud tenni valamit a hozzá tartozó 82 szakdolgozóért. Fontos lépésnek tartja például, hogy márciustól keretszerződést kötött a klinika egy céggel, így ha többen kiesnek a munkából betegség vagy szabadság miatt, lehetőség van külsős ápolónőket alkalmazni. Ezzel csökkenthető a túlórák száma, és így a szakdolgozók leterheltsége.

RS49519_KA-20160614-KA__1273-scrA klinikán egyébként több év szünet után tavaly ismét rendeztek karácsonyi ünnepséget, melyen az orvosok megköszönték a szakdolgozók munkáját. Hegedűsné Ballai Judit szerint nagyon fontos és motiváló a pozitív visszajelzés, amiből általánosságban elmondható, hogy keveset kapnak a nővérek. Lényeges a munkakörülmények javítása is, még ha csak apró lépésenként is van erre lehetőség (pl. öltöző kifestése, a szekrények renoválása). A klinikavezető főnővér kiemelte, mindehhez elengedhetetlen dr. Losonczy György igazgató támogatása, aki partner az ilyen szemléletű fejlesztésekben.

A Pulmonológiai Klinika szakdolgozói egyébként a tüdőbetegségek minden formájával találkoznak, a teljes spektrumot lefedi az intézmény. Sok a daganatos beteg, emellett a speciális ellátások közé tartozik a tüdőtranszplantált betegek elő- és utógondozása, valamint a non-invazív (maszkos, intubálás nélküli) légzéstámogató osztály. A főnővér szerint a humor és a kedvesség nélkülözhetetlen a sokszor lelkileg is nagyon megterhelő napi munkához. Mint mondja, büszke arra, hogy a klinikán az egész csapat egységes szellemiséget képvisel abban, hogy a beteggel való emberséges bánásmód mindenek előtt áll.

Ebből a szempontból, mint fogalmaz, „beleült a készbe”, mivel a csapat nagyon jó, van összetartó erő, neki csak koordinálnia kell. Ez a jó működés alapja – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy évtizedes barátságok vannak a házban, sőt több olyan házaspár is, akik itt ismerkedtek meg.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.