Energiairányítási rendszer (EIR) jön létre az egyetemen az energiahatékonyság javítása érdekében, az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer részeként. Az EIR bevezetésének része a szemléletformálás is, így annak tudatosítása, hogy kis odafigyeléssel akár 10-15 százalékos megtakarítás is elérhető a például villanyszámlán.

RS31324_KA-20150518-IMG_1104-boross-andras-scrAz új, ISO 50001 szabvány szerinti rendszer bevezetésével egy törvényi kötelezettségnek tesz eleget az egyetem – tájékoztatott Boros András műszaki főigazgató. A 2015-ös energiahatékonysági törvény értelmében vagy rendszeresen auditáltatni kell az egyetemhez tartozó épületeket, vagy létre kell hozni az Energiairányítási rendszert. Az egyetem ez utóbbi mellett döntött, mivel csupán egyszeri költséget jelent, hosszú távú megoldást nyújt, és jól illeszkedik az egyéb, minőségirányítással összefüggő rendszerekhez – fejtette ki Boros András, hozzátéve, hogy ebben az esetben magát a rendszert kell auditáltatni az év végéig és nem az egyes épületeket.

Az EIR keretében első lépésként létrejön egy energiairányítási csoport a Műszaki Főigazgatóság és a tömbök műszaki területen dolgozó munkatársainak bevonásával. A csoport kialakításával és vezetésével dr. Szász Károly kancellár Boros Andrást bízta meg. Második lépés az auditorok kinevezése, mely első körben 10-12 főt jelent.

Az új rendszerben minden tömbigazgatóságnál lesz olyan munkatárs, aki az energiahatékonysági szemléletet képviseli, és javaslatok tesz, hogy milyen rendszerszintű módosításokra lenne szükség. A főigazgató szerint elsősorban a tömbök szintjén, az egyediségeket figyelembe véve szükséges akcióterveket megfogalmazni (pl. belső pályázatok a LED-es világításra való áttérésre, a hűtő-fűtő rendszer egyedi szabályozása, szakaszolása, ahol megoldható kis átalakítással, stb.). A felmerült javaslatokat az energiairányítási csoport mérlegeli, és dönt azokról a szempontokról, melyeket a költségvetési tervezés során is figyelembe kell venni.

electric-1080585_1920_1Az EIR fontos része, hogy az egyetemi döntéshozatalba is épüljön be az energiahatékonyság kérdése, de kiemelten hangsúlyos elem a munkatársak szemléletformálása – hangsúlyozta a főigazgató, aki szeretné elérni, hogy a jelenleginél többet gondoljanak a munkatársak az energiahatékonyságra, mely a megtakarítás mellett környezetvédelmi szempontokat is szolgál. Ha valaki egy irodában a hétvégére bekapcsolva felejti a légkondicionálót, azzal akár egy havi villanyfogyasztásnak megfelelő számlát is generálhat. Ugyanilyen fontos, hogy oltsuk le a villanyt távozáskor, és a számítógépet, valamint a mobiltöltőt se hagyjuk bedugva, hiszen ezek akkor is fogyasztanak, ha a gép ki van kapcsolva, vagy a töltőre nincs telefon csatlakoztatva.  Számítások szerint némi odafigyeléssel hosszabb távon akár 5-15 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

A munkatársak a közeljövőben személyre szóló e-mailben kapnak tájékoztatást az EIR bevezetéséről, valamint létrejön egy honlap is, mely tartalmazza a rendszerrel kapcsolatos alapismereteket, valamint ezen keresztül mindenki beküldheti a javaslatait, észrevételeit.  

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.