A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) kezdeményezésére a Semmelweis Egyetem Szak- és Továbbképzési Igazgatósága  és az MRSZ közös tájékoztató fórumot szervezett az Elméleti Orvostudományi Központban a végzés előtt álló orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és pszichológusok számára. A leendő rezidensek kérdéseire dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, dr. Papp Dávid, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) főosztályvezetője, valamint a Semmelweis Egyetem jelen lévő képviselői válaszoltak.

RS48694_TZ_20160526_0140-scrA fórumot dr. Gerber Gábor, a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság vezetője nyitotta meg, aki hangsúlyozta: bízik benne, hogy a jelenlévők sikeresen befejezik egyetemi tanulmányaikat a következő egy hónapban. A tájékoztató célja, hogy megismerjék, milyen módon tudnak majd végzett orvosként, fogorvosként, gyógyszerészként, pszichológusként belépni a szakképzésbe – tette hozzá. Ismertette azt is, hogy a szakképzés szakmai felelősei a karok, melyek ezzel kapcsolatos tevékenységét fogja össze a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság. A mostani rendezvény immár a második, mely a szakképzéssel foglalkozik, és az igazgató tervei szerint tovább folytatódik majd ez a sorozat.

A fórum első felében dr. Sipka Balázs, az MRSZ elnöke foglalta össze a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat a szakképzésbe való belépéssel kapcsolatban. Az ezzel kapcsolatos információk megtalálhatók a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság honlapján. Az elnök több praktikus tanácsot is adott a leendő rezidenseknek, így például felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentkezésre, az ahhoz szükséges adminisztráció elvégzésére szánjanak néhány napot, hiszen többféle dokumentumot, okmányt is be kell mutatniuk, amelyek beszerzése időigényes.  

A fórum második felében a hallgatók kérdéseire válaszoltak a jelen lévők. Számos kérdés érkezett egyebek mellett az ösztöndíjakkal kapcsolatban, és felmerült az is, hogy az a fogorvosokra miért nem terjed ki.

RS48699_TZ_20160526_0181-scrDr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár hangsúlyozta: az állami ösztöndíjrendszer fő célja, hogy elsősorban a hiányszakmákba kerüljenek szakemberek, és a területi igényekre is reagáljon a rendszer. A támogatásért cserébe a rezidensnek vállalnia kell, hogy nem fogad el hálapénzt, és legalább annyi ideig marad Magyarországon valamely állami szolgáltatónál, amíg a képzése tartott. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy forduljanak hozzá bizalommal a rezidensek, fontos, hogy a szakképzés során felmerülő minden kérdésről, problémáról tudomást szerezzen az államtitkárság és az ENKK. Mint fogalmazott, egyfajta szemléletváltásra van szükség. A jelenlegi rendszerben sokkal inkább a szakképzésen van a hangsúly, mint a munkavállalóként való munkavégzésen, hiszen az állam átvállalta a munkavégzés költségét és a tutoroknak is kiemelt díjazást biztosít.

RS48682_TZ_20160526_0077-scrA hallgatói kérdések nyomán elhangzott egyebek mellett, hogy az államilag finanszírozott szakképzés befejezését követően egy évnyi szünetre van lehetőség, utána el kell kezdeni a vállalások teljesítését. Magát a szakképzést a jelölt egyébként akkor kezdi meg, amikor szeretné, és ahogy az elsődleges képzőhellyel (egészségügyi szolgáltató) is megegyezett, de arra érdemes figyelni, hogy a végzést követően a keretszámok egy idő után elkelnek, ezért az év vége felé már szűkülnek a lehetőségek. A szakképzést meghatározott okokból lehet szüneteltetni, szak- és szolgáltatóváltásra a képzés teljes ideje alatt van lehetőség.

A Semmelweis Egyetem részéről részt vett a rendezvényen dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, dr. Fejérdy Pál az igazgatóság tanácsadója és korábbi igazgatója, dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja és dr. Bereczki Dániel, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese.

Dobozi Pálma
Fotó: Tuba Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.