120 millió forintos KEOP pályázat keretében végeztek energetikai korszerűsítést a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán. A felújítás 2015 augusztusától decemberig tartott, ezalatt összesen több mint 200 nyílászárót cseréltek ki.

RS48806_KA-20160601-IMG_2224-scrA projektzáró ünnepségen dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte: a felújítás jó példa arra, hogy egy klinika vezetői és dolgozói, valamint az egyetem vezetése együttműködve milyen sikereket érhet el. Több mint kétszáz ablak újult meg, ami nagyban emeli az ellátás körülményeinek színvonalát. Nemcsak a nyílászárók cseréjéről van szó, hanem arról a gondolkodásmódról, hogy a gyógyító munka mellett a környezet megújítása is kiemelten fontos, az eredményes munkához erre is szükség van – fogalmazott.

RS48795_KA-20160601-IMG_2248-scrDr. Szász Károly kancellár mindenkinek megköszönte a munkát, aki részt vett a projekt lebonyolításában. Hangsúlyozta a tervek, beruházások egymásra épülésének fontosságát. Mint elmondta, az épület nyílászáróinak cseréjére vonatkozó tervek már korábban elkészültek, és ezeket elő lehetett venni, amikor a források rendelkezésre álltak. A felújítás keretében összesen 221 ablakot cseréltek le, a teljes beruházási összeg 120 millió forint volt, a munkálatok pedig határidőre elkészültek – ismertette.

RS48793_KA-20160601-IMG_2263-scrDr. Réthelyi János, a klinika igazgatója kiemelte, hogy nagyon örülnek a megvalósult beruházásnak, hiszen ezzel is szebb környezetben tudják végezni a munkájukat. Felidézte, hogy az épület 1908-ban épült, a cél pedig akkor is ugyanaz volt, mint ma: hogy magas szintű orvosi ellátást tudjanak nyújtani a pszichiátriai betegségeben szenvedők számára és javítsák a betegek életminőségét. Hangsúlyozta, hogy az ilyen felújítások segítenek abban, hogy korszerűbb körülmények között tudjanak dolgozni, és a páciensek számára is kellemesebbé teszik az itt eltöltött időt. Dr. Réthelyi János köszönetét fejezte ki a klinika munkatársainak, akik a projekt lebonyolítását segítették.

Herczog Tamás, a kivitelezést végző cég vezetője ismertette a projekt technikai részleteit. Elmondta, a szerződést 2015. augusztus 28-án kötötték, és december 22-én adták át a munkát. A projekt részeként nemcsak az új ablakokat kellett legyártani és beépíteni, hanem elbontották a régieket, és kőműves javítási munkákat is végeztek, illetve néhány fa és acél nyílászárót is felújítottak. RS48792_KA-20160601-IMG_2264-scrAz új ablakok felülete összesen mintegy 600 négyzetméter – ismertette. A járulékos munkák között említette az ablakrácsok felújítását illetve cseréjét, emellett nagyságrendileg 130 árnyékoló beépítését. Hangsúlyozta, az új nyílászárók az eddigiekhez képest felére-harmadára csökkentik a hőveszteséget.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

logoSemmelweis_logo_web-300x300

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.