A Korányi projekt utómunkálatainak keretében végleges nyomvonalakra helyezték az egyetemi telephelyek (Belső Klinikai Tömb, Külső Klinikai Tömb, Nagyvárad Téri Elméleti Tömb) közötti informatikai és távközlési kapcsolatot biztosító, nagykapacitású és kulcsfontosságú optikai gerinckábeleket. Az új, földfelszín feletti nyomvonalak kialakításával biztonságosabbá vált a rendszer működése, és tartalék kábeleket is elhelyeztünk – számolt be Medvey András informatikai igazgató. Ezzel párhuzamosan átépítették az I. Sz. Sebészeti Klinikán található központi optikai rendezőt is.

RS48581_KA-20160520-IMG_1510-scrA munkát a pünkösdi hosszú hétvégén, május 14. 6 óra és május 16. 8 óra között végezte el az Informatikai Igazgatóság. Mivel ez idő alatt – előre tervezett módon, az érintettek tájékoztatása mellett – a központi informatikai rendszerek és a távközlési rendszer túlnyomó része nem működött, kihasználva a szolgáltatás kiesést egyéb karbantartási és javítási feladatokat is végrehajtottak. Így elvégezték a NEPTUN, a GLIMS, a GroupWise és a Novell rendszerek időszerűvé vált verzióváltását, rendszerfrissítését, optimalizálását és szerverjavítását.

Az optikai kábelek áthelyezésén felüli feladatok révén a teljes Infrastruktúra Üzemeltetési Osztály, valamint az Alkalmazás Üzemeltetési Osztály és a Távközlési Osztály egyes munkatársai is dolgoztak a hosszú hétvége alatt.

Boros András műszaki főigazgató hangsúlyozta: köszönhetően az alapos felkészülésnek és a résztvevő kollégák összesen mintegy 250 órányi munkájának, az üzemszünet jelentősebb problémát, fennakadást nem okozott, az informatikai és távközlési rendszerek szokásos működése a tervezettnél négy és fél órával hamarabb állt helyre. Dr. Szász Károly kancellár kiemelte: köszöni a munkatársak, a hallgatók és minden érintett megértését, együttműködését az időszakos leállás okozta kényelmetlenségekkel kapcsolatban.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.