A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara együttműködési megállapodást kötött Újbuda Önkormányzatával. A közös munka részeként az egyetem dietetikus és gyógytornász oktatói és hallgatói egyebek mellett foglalkozásokat, előadásokat tarthatnak, kutatásokat, felméréseket végezhetnek a XI. kerület idősbarát programjához, az Újbuda 60+-hoz kapcsolódva. A megállapodást dr. Szél Ágoston, az egyetem rektora, dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja és dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere írta alá.

RS48551_KA-20160519-IMG_1448-scrDr. Szél Ágoston úgy fogalmazott, az egyetem nemcsak a tudás átadásának a helye, hanem társadalmi felelősséggel bíró intézmény is. A Semmelweis Egyetemnek pedig kitüntetett feladata, hogy tegyen az egészség megtartásáért: a 11. kerületi önkormányzattal kötött megállapodás ezt a célt segíti elő – mondta el. Hozzátette: bízik abban, hogy ez egy hosszú ideig tartó, izgalmas és továbbfejleszthető együttműködés lesz.

RS48557_KA-20160519-IMG_1415-scrDr. Nagy Zoltán Zsolt kiemelte, a megállapodás az Egészségtudományi Kar dietetikus és gyógytornász szakos hallgatóinak gyakorlati képzését segíti: az Újbuda 60+ program keretében a hallgatók az egyetemen szerzett elméleti tudásukat tanulják majd meg alkalmazni a gyakorlatban is. Emellett a tudományos munka is kiteljesedhet: az itteni betegtapasztalatokból összegyűjtött adatok alapján izgalmas tudományos diákköri előadásokra nyílik majd lehetőség – hangsúlyozta.

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere arról beszélt, a kerületnek nagy megtiszteltetés, hogy egy nagy múltú egyetemmel működhet együtt. Kiemelte az idősebb korosztályról való gondoskodás fontosságát: mint mondta, a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodással kiegészített Újbuda 60+ program elsődleges célja az életminőség javítása.  

A hallgatók támogatást kaphatnak tudományos dolgozataik elkészítéséhez, felméréseket, kutatásokat végezhetnek, előadásokat, foglalkozásokat tarthatnak az Újbuda 60+ Programhoz kapcsolódva. A megállapodás része az is, hogy a leendő dietetikusok és gyógytornászok az Egészségtudományi Karon megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban is kamatoztathatják, és az elképzelések szerint a jövőben a karon végzett hallgatók alkalmazására is lehetőség nyílna a XI. kerületben, ahol jelenleg is nagy hangsúlyt fektetnek az idősek életminőségének javítására. Ezt célozza az Újbuda 60+ Program is, amely 42 ezer embernek biztosít kulturális-, sport és prevenciós programokat.

Pogrányi Péter
Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.